Mainos

Valvira selvittää kymmeniä valelääkäri-ilmoituksia

Terveysalan valvontaviranomainen Valvira on saanut kymmeniä uusia ilmoituksia epäillyistä valelääkäreistä eilisen ja tämän päivän aikana.

Poliisin syyniin on toistaiseksi päätynyt vain alkuviikosta paljastunut epäilty valelääkäri Esa Laiho. Häntä esitetään vangittavaksi huomenna muun muassa törkeästä petoksesta epäiltynä.

Valviran mukaan ilmoitukset eivät ole yhtä vakavia epäilyjä kuin Laihon tapaus. Yhteydenotot ovat olleet muun muassa kysymyksiä ja muita selvitystä vaativia asioita.

– Luonnollisesti selvitämme kaikki perin pohjin. Tarkistamme meillä olevat asiakirjat arkistosta ja sen perusteella ryhdymme ottamaan yhteyttä tarvittaviin tahoihin, kertoo lääkintöneuvos Pirjo Pennanen Valvirasta.

Eilen Valvira ilmoitti saaneensa uuden ilmoituksen venäläisestä yliopistosta valmistuneesta, lääkärinä toimivasta henkilöstä. Pennasen mukaan Valvira ei ole saanut vielä vastausta yliopistolta tutkinnon oikeellisuudesta.

– Olemme varmistuneet, että henkilö ei tällä hetkellä työskentele lääkärinä, joten siltä osin potilasturvallisuus ei vaarannu, Pennanen kertoo.

Valvira aikookin nyt tarkistaa kaikki EU:n tai ETA:n ulkopuolella suoritetut lääkärintutkinnot 20 vuoden ajalta. Työ aloitetaan itänaapurista.

Pennasen mukaan nykyiset resurssit eivät kuitenkaan riitä tutkintojen tarkistamiseen.

– Meidän voimavaramme ovat jo nyt lähes täydellisesti käytössä, joten tähän sitten saadaan toivon mukaan lisäresursseja.

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin (sd.) mukaan resurssikysymys käsitellään hallituksen sisällä.

– Kyse on potilasturvallisuudesta. Ihmisten täytyy luottaa siihen, että vastassa oleva ihminen, jolla on lääkärintakki, on myös oikeus toimia lääkärinä.

Guzenina-Richardsonin mukaan koko valvontaketju täytyy käydä läpi. Valelääkäriepäillyn Esa Laihon lääkärintutkintoa epäiltiin jo vuonna 2010 ja siitä tehtiin ilmoitus Valviraan.

Tuolloin paperit toimitettiin opetushallitukseen, missä niiden katsottiin olevan kunnossa.

Katso Johanna Tuurin juttu (Kymmenen uutiset 10.11.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.