Valuuttarahasto: Suomeen entistä kattavampia rakenneuudistuksia

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF suosittelee Suomelle kattavia rakenneuudistuksia, jotka ulottuvat julkisesta taloudesta yksityiselle sektorille.

Suomessa vierailleen IMF:n valtuuskunnan johtaja Helge Berger arvioi, että Suomen talouden pysähtyminen johtuu sekä suhdanteista että rakenteista.

– Tärkeintä on rakenneuudistus, Berger painotti esitellessään Helsingissä IMF:n valtuuskunnan suosituksia.

Rakenneuudistuksia koskevat suositukset jakautuvat työelämän uudistamiseen ja tuottavuuden nostamiseen.

– Eläkeuudistus todellisen eläkkeellesiirtymisiän korottamiseksi on ratkaisevassa asemassa pyrittäessä lisäämään työmarkkinoille osallistumista.

Työn tarjonnan ja kysynnän kohtaamista helpottaisi kohtuuhintaisten asuntojen määrän lisääminen.

IMF kehottaa Suomea täsmentämään ja nopeuttamaan toimia julkisen terveydenhuollon suhteellisen heikon tuottavuuden kohentamiseksi. Kilpailun lisääminen vähittäiskaupassa parantaisi puolestaan kokonaistuottavuutta yksityisellä sektorilla. Tutkimus- ja tuotekehittelyinvestointien pitäisi tukea tarkemmin tuottavuutta lisääviä innovaatioita.

Berger sanoo, että rakenneuudistus ja julkisen talouden sopeuttamistoimet on helpompi toteuttaa Suomen talouden lähdettyä jälleen kasvuun. Niillä pitäisi olla laaja tuki eduskunnassa. Berger ei kuitenkaan halua arvioida leikkausten täsmällisiä miljardimääriä.

– Julkisen talouden tasapainottaminen tulisi suunnitella vauhdiltaan ja rakenteellisesti siten, että haurasta elpymistä ei vaaranneta, IMF neuvoo raportissaan.

Kasvuennuste alaspäin

Suomen talous ei uuden IMF:n ennusteen mukaan lähde nousuun vielä tänä vuonna. Bruttokansantuote kasvaa ainoastaan 0,3 prosenttia. Aiempi arvio oli 0,7 prosenttia. Ensi vuoden ennusteen IMF pudotti 1,1 prosenttiin 1,3 prosentista.

Ulkomaisen kysynnän heikkeneminen voi kuitenkin helposti jarruttaa elpymistä.

– Tapahtumat Itä-Euroopassa varjostavat Suomen talouskasvua vuosina 2014 ja 2015, Berger arvioi.

Ukrainan kriisin vaikutukset sisältyvät viime viikolla valmistuneeseen ennusteeseen. Mahdollisia talouspakotteita ja Venäjän kostotoimia hän ei kuitenkaan halua arvioida, sillä IMF ei ole poliittinen ennustelaitos.

Lue myös:

    Uusimmat