Mainos

Valtteri, 22, taltioi huikean kuvan Lohjalla – revontulia voi bongata jopa Etelä-Suomessa

Väsymys painaa espoolaisen Valtteri Salmivaaran silmiä, mutta viime yön valvominen ei jäänyt ilman palkintoa. Kaveriporukalla tehdyn kuvausreissun saaliina on kasa toinen toistaan upeampia revontulikuvia.

Eikä tarvinnut lähteä Lohjaa kauemmas.

– Menimme eilen illalla Lohjan Hiidenvedelle, kun tuli pimeää. Olimme seurailleet revontuliennusteita, ja kun vielä sattui olemaan pilvetön taivas, päätimme lähteä kuvaamaan, Salmivaara kertoo.

Heti alkuillasta taivas antoi parastaan. Salmivaaran mukaan koko taivas oli kuin tulessa noin kymmenen sekunnin ajan. 

– Toisen kerran revontulet näkyivät vähän kauemmin, ja siitä hetkestä on myös tuo ottamani kuva. Sitten revontulet hiiipuivat ja loppuyöstä näkyi vain haaleaa väriä, hän kertoo. 

Espoolainen harrastelijakuvaaja on todella innostunut luontokuvauksesta. 

– Kyllä kaikki vapaa-aika melkeinpä menee kuvatessa. Jäimme yöllä vielä autoon nukkumaan ja odottelemaan, jos jotain tapahtuisi. Vähän jää välillä unet vähille näissä hommissa, hän naurahtaa.

Kirkkaita öitä tulossa myös etelään

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että auringossa on ollut viime päivinä paljon aktiivisuutta. Tällöin revontulia voi näkyä kaikkialla Suomessa.

– Kyllä näyttävät revontulet ovat myös etelässä mahdollisia ja jopa tavallisia, mutta tietysti huomattavasti harvinaisempia kuin pohjoisessa, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Antti Jylhä-Ollila.

Revontulet vaativat näkyäkseen kirkkaan taivaan. Esimerkiksi Lapissa revontulia on Jylhä-Ollilan mukaan melkeinpä joka toinen yö, mutta talven pilvinen taivas usein estää niitä näkymästä katsojille.

– Nyt selkeitä öitä on luvassa paljon, jopa monen päivän ajaksi, kun korkeapaine vahvistuu. Auringon aktiivisuutta sen sijaan on vaikeampi ennustaa, sen näkyy yleensä vasta samana päivänä. 

Jylhä-Ollilan mukaan nyt näyttäisi siltä, että ensi yöstä tulisi sekä kirkas että aktiivinen.

– Taivaalle kannattaa alkaa tähyillä siinä kello 21 jälkeen. Parhaimmillaan ne ovat yön tunteina, kello 23-24, ja aamua kohti ne sitten hiipuvat.

Katso videolta, miten upeilta revontulet näyttävät Islannissa, jossa on ryhdytty valonsäästötalkoisiin parhaimman näkyvyyden takaamiseksi:

1:00

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.