Mainos

Valtiovarainvaliokunta vaatii perusteellista selvitystä eurokriisin kokonaisvastuusta

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta vaatii, että valtiovarainministeriö antaa sille perusteellisen selvityksen Suomen kokonaisvastuista euromaiden velkakriisissä.

Selvityksessä on otettava huomioon valtion, Suomen Pankin ja yksityissektorin vastuut. Lisäksi on selvitettävä vakuusjärjestelyyn sisältyvät kokonaisvastuut ja sen eri osat. Näitä ovat etenkin täytetakaus, kulut ja korot.

Selvitys tulee ajankohtaiseksi ensisijaisesti siinä vaiheessa, kun valtiovarainministeriö tekee seuraavan euroalueen väliaikaiseen vakausmekanismiin ERVV:hen liittyvän esityksensä.

Valiokunta lähetti selvitysvaatimusta käsittelevän kirjeensä ministeriölle tänään. Selvitys on annettava kuluvien valtiopäivien loppuun mennessä.

Esityksestä sai virheellisen kuvan

Asiasta ovat antaneet jo aiemmin lausuntonsa sekä perustuslakivaliokunta että tarkastusvaliokunta.

Perustuslakivaliokunnan mukaan hallituksen ERVV-esityksen perusteluista saattoi saada virheellisen kuvan Suomen valtion vastuista. Valiokunta antoi hallitukselle kaksi vaihtoehtoa hoitaa asia. Oikeustilaa tuli selventää joko siinä yhteydessä, kun ERVV:n takausmenettelyä mahdollisesti kehitetään tai antamalla asiasta uusi hallituksen esitys.

Myös tarkastusvaliokunta kiinnitti lausunnossaan huomiota valtion ERVV-kokonaisvastuiden selventämiseen ja riskien todennäköisyyden arviointiin.

Eduskunta hyväksyi syksyllä esityksen vastuiden korottamisesta 7,9 miljardista vajaaseen 14 miljardiin euroon. Suuri osa kansanedustajista oli siinä luulossa, että korot ja muut kulut sisältyivät tuohon sovittuun määrään. Näin ei kuitenkaan ollut. Kyse oli vastuiden nimellisarvosta.

Kukaan ei osaa tarkkaan ennustaa, kuinka paljon korot ja muut kulut voivat nostaa loppusummaa. Jos pysyvä mekanismi aikaistuu ensi kesään, ongelma ei todennäköisesti tule edes ajankohtaiseksi.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.