Valtiovarainministeri Riikka Purra pimahti eduskunnassa: ”Kertakaikkisen epärehellistä, tämä on poliittista populismia pahimmillaan"

Riikka Purra pimahti budjettikeskustelussa 3:04
Video: Näin Riikka Purra melkein menetti malttinsa

Erityisesti vasemmisto-oppositio sai kuulla kunniansa, kun valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) harvinaisesti lähes menetti malttinsa. Purra hermostui pahanpäiväisesti, kun oppositio syytti hallitusta samaan aikaan sekä säästöistä että velkaantumisesta ministerin mielestä väärin perustein.

Valtion ensi vuoden budjetin lopullinen käsittely alkoi eduskunnassa tänään. Hallitus on sitoutunut korjaamaan julkista taloutta kuudella miljardilla eurolla säästöillä, sopeutuksilla, rakenteellisilla muutoksilla ja työllisyyden parantamisella.

Tavoite on entisestään vaikeutunut, kun sekä sote-alueiden että kuntien rahoituksesta on paljastunut miljardiluokan aukko. Myös yleinen taloustilanne on muun muassa korkojen takia heikentynyt Suomessa ja Euroopassa.

Purra sanoikin alkupuheenvuorossaan suoraan, että hallitus joutuu todennäköisesti jo ensi keväänä päättämään tuleville vuosille uusia leikkauksia, säästöjä ja sopeutuksia hallitusohjelmassa sovitun päälle.

Ministeriltä meni kuppi nurin

Purra sanoi olevan aivan normaalia, että oppositio arvostelee hallituksen säästötoimia ja niiden kohdentamista.

Sen sijaan opposition arvostelu siitä, että hallitus vain ottaa lisää velkaa, sai Purran pillastumaan. Välihuudot salista vain lisäsivät ministerin verenpainetta. 

– Tässäkö on opposition laatu. Olen erittäin huolestunut. Minua ei yllätä lainkaan, että vuodesta 2008 olemme sitä velkaa kasvattaneet ja tehneet alijäämäisiä budjetteja, mikäli teidän taloudellinen osaamisenne on näin heikkoa, puhisi Purra ja muistutti, että hallitus pyrkii hillitsemään menoja ja sopeuttamaan julkista taloutta kaikin keinoin. Ja ne kaikki oppositio haluaisi peruuttaa.

Purra muistutti myös edellishallitusten jättämästä velkaperinnöstä, joka vielä hetki sitten nollakorkojen aikaan hallituksessa olleille oppositiopuolueille ei silloin ollut mikään ongelma.

– Pelkästään korkoihin menee ensi vuonna 3,2 miljardia euroa. Muistelen täältä salista, että vielä aivan hetki sitten te kerroitte, ettei valtion velalla ole edes merkitystä, eikä sitä välttämättä tarvitse edes maksaa takaisin, ryöpytti nyt korkojen kanssa painiskeleva rahaministeri.

– Tämä on kertakaikkisen epärehellistä, tämä on poliittista populismia pahimmillaan, mihin te tällä hetkellä syyllistytte, tokaisi Purra selvästi närkästyneenä.

Säästämisen oppitunti

Purra viittasi myös SDP:n syytöksiin hallituksen ”historiallisista” leikkauksista ja vasemmistoliiton syytöksiin ”ennen näkemättömistä” leikkauksista.

– Me teemme 800 miljoonan euron nettomenosäästöt ensi vuodelle, kun budjetin loppusumma on lähes 80 miljardia (80 000 miljoonaa).  Sanoisin, ettei ihan tähtitieteellisen suurista lukemista puhuta, puolusti Purra hallitusta.

Purra myös opasti oppositiota siitä, että tarvittavia säästö- ja sopeutustoimia ei voi tehdä puuttumatta budjetin suurimpiin tuloluokkiin.

– Kyllä, käytän myös termiä sosiaalivaltio, koska se on niin paisunut. Te ette valitettavasti pääse niihin tavoitteisiin, jota julkisen talouden korjaaminen, valtion budjettitalouden korjaaminen ja kehyksissä pysyminen vaatii, opetti Purra ja moitti edellishallitusta budjettikehyksien rikkomisesta.

Oppositiossa Purran purkaus tietenkin herätti monenlaisia tunteita. Jollei omantunnontuskia, niin ihmetystä ainakin.

– Ministeri Purra, tämä on vasta ensimmäinen budjettiesityksenne. Ei tässä nyt vielä kannata hermostua. Tässä on mahdollisesti pitkä kausi edessä ja kun tämä on ensimmäinen budjettinne, niin kyllä sitä on välttämätöntä peilata siihen, mitä te lupasitte viime vaalikaudella, vastasi SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.). 

Sitten oppositiovauhtiin uudelleen päässyt Lindtman muistutti, että viime vaalikaudella Purra arvioi velan taittuvan ilmastotoimiin ja kehitysapuun puuttumalla. Lindtman muisteli Purran myös luvanneen, ettei pienituloisilta leikata ja että elinkustannukset käännetään laskuun.

Ja sitten tyypillinen hallituksen ja opposition eipäs-juupas -keskustelu jatkui entiseen malliin.

Purran hermostuminen voi johtua opposition moitteiden lisäksi myös talouden hankalasta tilanteesta. Valtiovarainministeriön uusi talousennuste julkaistaan pikapuoliin ja ilmeisesti ministeri jo tietää, ettei se lupaa hyvää. Kaiken lisäksi tilanne työmarkkinoilla on jännittynyt ja suuria lakkoja nähdään jo huomenna.

Edessä voi olla hankalia aikoja niin hallitukselle kuin koko Suomelle.

Lue myös:

    Uusimmat