SAK: Torstain suurlakko varmistui – näin se vaikuttaa elämääsi

Näin lakot vaikuttavat kansalaisten elämään torstaina 1:08
Näin lakot vaikuttavat kansalaisten elämään torstaina

Torstaiksi suunnitellut poliittiset työtaistelutoimet toteutetaan ilmoitetun mukaisesti, kertoo SAK. SAK ja sen jäsenliitot vetäytyivät tänään työnantajien ja palkansaajien keskusteluista vientivetoisesta työmarkkinamallista.

– Työmarkkinamalliin olennaisesti liittyvistä elementeistä, kuten työrauhasääntelystä ja paikallisen sopimisen lainsäädännöstä, olisi välttämätöntä neuvotella ja sopia samassa yhteydessä. Toivoimme, että Orpon-Purran hallitus antaa selkeän viestin myös työntekijäpuolen tarpeiden huomioimisesta. Sellaista viestiä ei tullut, vaan hallitus jatkaa yksipuolisesti firmojen etujen ajamista, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo tiedotteessa.

Petteri Orpo totesi, että työmarkkinauudistuksia viedään hallitusohjelman mukaisesti eteenpäin lakihankkeina.

– Olemme koko ajan luvanneet, että jokaisen lakihankkeen osalta voidaan käydä ja käydään työryhmätyöskentelyä, neuvotteluja ja keskusteluja niiden sisällöstä, hän sanoi tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.

Hänen mukaansa hallitus ei kuitenkaan halua keskustella kaikista uudistuksista samassa pöydässä.

– Ei ole sellaista tahtoa meiltä, että mentäisiin yhteen poytään, johon kaikki nämä koottaisiin samaan aikaan.

– Hallitus ei ole tullut lainkaan vastaan. Tässä tilanteessa on mahdotonta sopia työmarkkinamallista. Samaan aikaan hallitus heikentää muuta työlainsäädäntöä siten, että työehtosopimusten merkitys heikkenee ja tasapuolinen neuvottelumahdollisuus osapuolten väliltä rapautuu, Jarkko Eloranta jatkaa.

Ammattiyhdistysliikkeen mielestä hallitusohjelman työelämäkirjaukset ovat epätasapainossa eivätkä huomioi työntekijäpuolen tarpeita.

– Ankarat ja epäoikeudenmukaiset työttömyysturvaleikkaukset romuttavat ansioturvan. Ne sysäävät ihmisen toimeentulotuelle ja entistä kauemmas työmarkkinoista. Hallitus tekisi viisaasti, jos se keskeyttäisi valmistelussa olevien työttömyysturvaleikkausten valmistelun, Eloranta toteaa.

Lue lisää lakkouutisiamme:

 

Lue myös:

    Uusimmat