Valtiontalouden menokuri tiukkenee

Hallitus sai iltapäivällä päätökseen budjetin kehysneuvottelut. Pääministeri Matti Vanhasen mukaan budjettikuri pysyy ja valtion menot säilyvät alle 30 miljardissa eurossa sekä ensi että seuraavana vuonna.

Kahdelle seuraavalle vuodelle menokehys on noin 30,5 miljardia euroa. Matalapalkka-alojen työantajanmaksujen alentamisesta ei päästy vielä lopulliseen ratkaisuun. Tarkoituksena on, että alennuksiin käytetään valtion rahaa 150-200 miljoonaa euroa, mutta alennuksen mallista ei hallituspuolueiden kesken saatu vielä sopua. Asiaan palataan kesän budjettiriihessä.

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) ja valtiovarainministeri Antti Kalliomäen (sd.) viesti hallituksen kehysriihen jälkeen oli se, että budjettikuri pidetään ja raameissa pysyminen vaatii jo leikkauksia menoihin. Valtion menot säilyvät kehyspäätöksen mukaan alle 30 miljardissa eurossa sekä ensi että seuraavana vuonna. Vuosina 2008 ja 2009 menokehys on noin 30,5 miljardia euroa.

Jakamatonta varausta hallituskauden jälkipuoliskolle jää 341 miljoonaa euroa ja 215 miljoonaa euroa vuodelle 2007. Tiukkaa menokuria perusteltiin sillä, että julkisten menojen arvioitua nopeampi kasvuvauhti on vakavin haaste koko kansantalouden vakaudelle.

Kuntien selvästi ennakoitua nopeammin kasvavat menot uhkaavat kuntatalouden tasapainoa.

Matalapalkka-odysseia jatkuu

Matalapalkka-alojen työantajatuesta ei päästy vieläkään ratkaisuun. Sopu löytyi valtion rahallisesta panostuksesta, joka tulee olemaan 150-200 miljoonaa euroa, mutta ei toteuttamistavasta. Käyttökelpoisen mallin hakua jatketaan kevään ajan ja asiaan palataan kesän budjettiriihessä.

"Vastuu työllisyydestä myös elinkeinoelämällä"

Pääministeri Vanhanen peräänkuulutti voimakkaasti elinkeinoelämän vastuuta työllisyydestä. Hän sanoi kiinnittäneensä huomiota siihen, että elinkeinoelämä on ollut harvinaisen aktiivinen vastustamaan sitä, että myös elinkeinoelämän sisäistä rahoitusta käytettäisiin matalapalkkatyön tukeen. Vanhasen mukaan jo keskustan vaalilupauksiin sisältynyttä matalapalkkatyön työnantajamaksujen porrastettua alentamista ei ole vielä haudattu. Hän myönsi, ettei toistaiseksi ole löytynyt kuitenkaan sellaista mallia, jolla se voitaisiin hyväksyä. Myös muuntyyppisiä tapoja päästä samaan tavoitteeseen selvitetään, hän sanoi.

Köyhyyspaketti tulossa

Tupon yhteydessä tehdyn rikkaiden varallisuusveron poiston vastapainoksi hallitus joutuu valmistelemaan nyt köyhyyspaketin kaikkein vähävaraisimpien auttamiseksi. Pitkäaikaistyöttömien työllistymisen tukemiseksi hallitus toteuttaa työmarkkinatukiuudistuksen. Uudistukseen liitetään toimia työnvälityspalveluiden tehostamiseksi: työvoimahallinnon, kuntien ja yksityisten yhteisöjen mahdollisuutta toimia pitkäaikaistyöttömien vuokratyönantajana selvitetään. Työvoiman kysyntää työvaltaisessa yritys- ja palvelutoiminnassa tuetaan työnantajamaksurasitusta keventämällä. Hallitus lupaa tehdä päätökset myös muista tarpeellisista toimista vähävaraisimpien toimeentulon parantamiseksi ensi vuoden talousarvioesityksen valmistelun yhteydessä.

Kehitysapuakin höylätään

Leikkauslistalle joutuu myös kehitysapu, jota höylätään viidellä miljoonalla eurolla aikaisemmin sovitusta. Vanhanen korosti, että tästä huolimatta kehitysapu kasvaa vuoteen 2009 mennessä 194 miljoonaa euroa. Ulkoministeriö voi pääministerin puolesta etsiä vastaavan säästön myös muista menoistaan, jos itse niin haluaa.

Juna- ja bussivuoroille ei armoa

Lakkautusuhan alaisille junayhteyksille ja bussivuoroille ei tullut armoa ainakaan tässä vaiheessa. Vanhasen mukaan kyse on tavallisesta budjetti- eikä kehyskysymyksestä. Kalliomäki sivalsi liikenne- ja viestintäministeriön olevan se ministeriö, jolla on ollut suurimmat vaikeudet pysyä kehyksissä. Vanhanen sanoi ministeriön joutuvan etsimään kesän aikana 1011 miljoonan euron säästöt.

LVM haluaisi joukkoliikenteen tukeen juna- ja bussivuorojen pelastamiseksi 20 miljoonaa euroa. Budjettikäsikirjoitukseen on tosin tavan mukaan kuulunut, että eduskuntaryhmät saavat lisätä porua nostattaneet liikennerahat joulun alla. Esplanadin puistossa mieltään osoittaneet maanviljelijät saivat sentään hallitukselta jotain: Heti käyttöönotettavan polttoaineveron vähennyksen, jonka kustannukset ovat 21,6 miljoonaa euroa.

Maatalouden kustannuksia alennetaan verohelpotuksilla

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja (kesk.) kertoi kehysriihen jälkeen, että maa- ja porotaloudessa sekä kasvinhuoneviljelyssä käytettävien polttoaineiden veroa alennetaan. Energiaverotusta huojennetaan 21,5 miljoonalla eurolla. Korkeaoja oli tyytyväinen hallituksen päätökseen, sillä veron alentaminen vähentää maatalouden kustannuksia ja parantaa siten maatalouden kannattavuutta. Muita maatalouteen vaikuttavia päätöksiä ei hänen mukaansa hallituksen kehysneuvotteluissa tehty.

Viljelijät vaativat hallitusta hoitamaan viljelijöiden tulokehityksen muun yhteiskunnan mukaiseksi. MTK on vaatinut mm. polttoaineveron huojennusta.

(MTV3-STT)

Kiistanalaisesta matalapalkka-alojen tukimallista ei saatu aikaan vielä ratkaisua hallituksen kehysneuvotteluissa. Asia siirtyy elokuun budjettiriiheen.

Maanviljelijät vauhdittivat omaa tupoaan mielenosoituksella.
(Seitsemän uutiset 10.03.2005)

Lue myös:

    Uusimmat