Mainos

Valtioneuvosto: Pekkarinen ja Åkerholm Suomen Pankkiin

Hallitus päätti äänestyksen jälkeen esittää kansanedustaja Mauri Pekkarista ja alivaltiosihteeri Johnny Åkerholmia Suomen Pankin johtokuntaan. Hallitus hyväksyi oikeusministeri Johannes Koskisen lausuman, jonka mukaan valtioneuvoston "tulee pidättyvästi käyttää mahdollisuutta" muuttaa eduskunnan pankkivaltuutettujen esitystä. Äänestysnumerot olivat 9-5.

Pääministeri Paavo Lipponen otti jo aiemmin tänään kantaa Suomen Pankin johtokunnan nimityksiin. Lipponen korosti, että hallituksella ei ole mitään syytä poiketa pankkivaltuuston esityksestä. Lipponen muistutti, että johtajanimitykset valmistellaan pankkivaltuustossa ja niistä päättää Tasavallan presidentti. Toinen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimes ilmoitti aiemmin haluavansa johtokuntaan miehen ja naisen.

Myös SDP:n ministerit ilmoittivat etukäteen pysyvänsä pankkivaltuuston esityksen takana, siis Åkerholmin ja Pekkarisen kannalla. Tasavallan presidentti päättää lopullisesti nimityksistä perjantaina.

Siimes näkee nimityspelissä valtapolitiikkaa

Suomen Pankin nimityskiistan hallituksessa hävinnyt toinen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimes syyttää johtavien hallituspuolueiden puheenjohtajia äkillisestä mielenmuutoksesta ja valtapoliittisesta pelistä.

Siimes ja SP

Siimeksen mukaan pääministeri Paavo Lipponen ja valtiovarainministeri Sauli Niinistö olivat vielä eilisaamuna hänen esityksensä takana, kuten muutkin hallitusryhmien puheenjohtajat. Siimes arvioi, että syynä ovat valtapoliittiset tekijät, joissa on kyse muustakin kuin Suomen Pankin nimityksistä. Tarvittaessa ns. mandaattipaikat ovat jatkossakin käytössä.

-On ilmeisesti hyvin inhimillinen ja yleinen ominaisuus, että henkilöiden mielipide muuttuu välittömästi, kun heidän omat etunsa ovat kysymyksessä, hän tilitti saamaansa opetusta. Siimes kertoi valtioneuvoston istunnon jälkeen, että päätöstä edelsi pitkä keskustelu.

Pääministeri Lipponen oli yrittänyt turhaan saada hänet muuttamaan esitystään, jonka mukaan toiseksi johtokunnan jäseneksi tulisi nimittää tohtori Anne Brunila.

Siimes sanoo kunnioittavansa enemmistön tahtoa ja tekevänsä valtioneuvoston päätöksen mukaisen esittelyn presidentille perjantaina. Hän aikoo kuitenkin liittää mukaan oman eriävän mielipiteensä. Siimeksen käsitys Lipposesta ja Niinistöstä ei hänen mukaansa ole juurikaan muuttunut prosessin aikana.

-Se oli muuttumaisillaan paremmaksi, Siimes ilmoitti.

Siimes ajoi uutta nimityskulttuuria

Siimeksen mielestä oli olemassa mahdollisuus muuttaa poliittista nimityskulttuuria, mutta hallituksen enemmistöllä "ei ollut rohkeutta siihen tarttua". Kysymys on hänen mukaansa siitä, että yhteiskunnassa on edelleen poliitikkojen toisilleen jakamia paikkoja.

Suuret puolueet haluavat olla varmoja siitä, että saavat ensi kerrallakin oman osuutensa. Erityisen hupaisana Siimes piti Niinistön asettumista Pekkarisen ehdokkuuden taakse. Aiemmin Niinistö oli korostanut, etteivät pelkät poliittiset ansiot riitä, vaan tarvitaan asiantuntemusta.

Siimes muistutti Niinistön lisäksi julkituoneen viime viikolla ilahtumisensa siitä, että esittelevä ministeri laajentaa tätä hänen puolueessaan otettua kantaa omassa esityksessään. Nenilleen saanut Siimes ei kuitenkaan kokenut tulleensa petetyksi. Hän ei myöskään nähnyt mitään esteitä jatkaa kärhämän jälkeen valtioneuvoston jäsenenä.

Brunilan nimi vuoti julkisuuteen paljon ennen valtioneuvoston istuntoa, vaikka Siimes halusi pitää sen salassa. Vaiteliaisuus perustui hänen mukaansa pääministerin kanssa tehtyyn sopimukseen.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen ei halua vielä tässä vaiheessa arvioida Suomen Pankin johtajavalintoja.

Islannissa valtiovierailulla oleva Halonen sanoi illalla haluavansa ennen kannanottoaan keskustella asiasta keskeisten henkilöiden kanssa.

Tämä tapahtuu mahdollisesti vasta Halosen palattua Helsinkiin huomenna. Presidentti Halonen luonnehti päätöksentekoa nimitysasiassa hankalaksi. Hän totesi aiemmin, että pankkivaltuuston ja hallituksen erilaiset kannat ovat antaneet lisää liikkumatilaa, mutta se ei ole tehnyt päätöksentekoa yhtään helpommaksi.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.