Mainos

Valtion yritysomistukset pian yhteen ministeriöön

Hallitus kaavailee, että valtion yritysomistukset keskitetään joko valtiovarainministeriön tai kauppa- ja teollisuusministeriön alaisuuteen.

Valtion yritysomistusten hallinta keskitetään yhteen ministeriöön vuoden 2007 alusta lähtien. Omistusohjausyksikkö tulee joko kauppa- ja teollisuusministeriön tai valtiovarainministeriön alaisuuteen.

Nykyisin valtion omistuksia hallinnoidaan eri ministeriöistä. Teollisuusyritysten osakkeet ovat pääosin kauppa- ja teollisuusministeriön hallinnassa, TeliaSoneran osakkeet taas liikenneministeriön ja esimerkiksi Sammon osakkeet valtiovarainministeriön hallinnassa. Järjestelmää on kritisoitu ajoittain ankarastikin. Nykyinen hallitus on ohjelmansa mukaisesti päättänyt keskittää omistajaohjauksen yhteen ministeriöön.

Ruotsalainen sijoittaja ilmoitti vast'ikään hankkineensa merkittävän osuuden valtion osaomistaman konepajakonserni Metson osakkeista. Kauppa- ja teollisuuministeri Mauri Pekkarisen mukaan sijoittajan osallistumisesta Metson hallintoon päättää aikanaan yhtiökokous.

- Sijoittaja on pannut aika paljon rahaa Metsoon, joten totta kai sillä on puhevaltaa sen suhteen, mitä Metsossa pitäisi tehdä. Tämä on aika avoin, räväkkä tapa tulla nurkanhaltijaksi - tervetuloa, naurahtaa Pekkarinen.

Metso on valtiolle niin sanottu finanssisijoitus, ja kauppa- ja teollisuusministeriöllä on valtuutus myydä vaikka koko 11 prosentin omistusosuus yhtiöstä. Kauppa- ja teollisuusministerin mukaan omistus ei kuitenkaan nyt ole kaupan.

(MTV3)

(Kauppalehden Talousuutiset 26.05.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.