Mainos

Valtio myy Kemiran osake-enemmistön Ruotsiin

Valtioneuvoston talouspoliittinen ministerivaliokunta on hyväksynyt Kemiran osakkeiden myynnin ruotsalaisomistuksessa olevalle Dynealle. Kauppa- ja teollisuusministeriön mukaan tarkoituksena on muodostaa uusi pohjoismainen kemianteollisuuden konserni, josta Suomen valtion osuudeksi tulee 34 prosenttia. Valtio on omistanut Kemirasta 56 prosenttia.

Uuden konsernin perustaminen on tarkoitus toteuttaa niin, että valtion omistamat Kemiran osakkeet siirtyvät apporttina ruotsalaisen Industri Kapitalin omistamalle Dynea Oy:lle. Valtio saa vastikkeeksi 34 prosenttia Dynean osakkeista sekä 100 miljoonaa euroa (595 miljoonaa markkaa) käteistä. Kemiran osakkeen hinta järjestelyissä on 9,10 euroa eli noin 30 prosenttia viimeaikaista kurssitasoa korkeampi.

Kemira pyysi tänään aamupäivällä ennen yritysjärjestelyn julkistamista kaupankäynnin keskeyttämistä osakkeellaan Helsingin pörssissä.

Dynea tekee Kemiran muille omistajille julkisen ostotarjouksen 9,10 euron hinnalla. Ehtona on, että hallitus saa eduskunnalta valtuudet luopua valtion omistuksesta Kemirassa. Hallituksella on tällä hetkellä valtuudet alentaa valtion omistusosuus Kemirassa 15 prosenttiin. Toinen ehto on, että Dynea saa julkisen ostotarjouksensa kautta haltuunsa vähintään 90 prosenttia osakkeista. Kauppa- ja teollisuusministeriö ei kertonut, miten kauan ostotarjous on voimassa.

Konserni keskittyy erikoiskemikaaleihin

Kemiran ja Dynean ohella konserniin suunnitellaan liitettäväksi Industri Kapitalin määräysvallassa oleva Sydsvenska Kemi AB. Konserni keskittyy erikoiskemikaaleihin, joissa sillä on kauppa- ja teollisuusministeriön mukaan erittäin laaja tuotevalikoima.

Uuden konsernin tuotanto- ja myyntiverkosto on maailmanlaajuinen. Sen vuotuiseksi liikevaihdoksi arvioidaan noin 4,2 mijardia euroa (noin 25 miljardia markkaa). Kotipaikaksi tulee Suomi, ja konsernin toimitusjohtajaksi nimitetään Kemiran pääjohtaja Tauno Pihlava. Suomen valtio nimeää hallituksen seitsemästä jäsenestä kaksi ja yksi hallituksen jäsen on henkilöstön nimeämä. Kemiran liikevaihto oli viime vuonna 767 miljoonaa euroa. Yhtiöllä oli yli 3300 työntekijää.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.