MTV Uutisten kirjeenvaihtaja todisti SpaceX:n onnistuneen raketin laukaisun Floridassa – Elon Musk lähempänä unelmaansa lähettää ihmisiä avaruuteen

SpaceX:lle onnistunut laukaisu oli helpotus 2:10

Amerikkalaisen liikemiehen Elon Muskin SpaceX-yhtiö on laukaissut onnistuneesti avaruusaluksen kansainväliselle avaruusasemalle. Tekniset takaiskut ovat hidastaneet amerikkalaisen yrityksen tavoitteita lähettää ihmisiä avaruuteen jo tämän vuoden puolella, mutta suunnan toivotaan kääntyvän.

Kun Floridan avaruuskeskuksessa on raketin laukaisupäivä, paikalliset eivät muusta puhukaan. Cape Canaveralissa linja-autoa ajava Jeremiah Westfall ei edes muista, kuinka monta raketin laukaisua on jo nähnyt.

– En pysy enää laskuissa - olen nähnyt varmaan satoja raketteja! Uudet raketit ovat hiljaisempia. Äidin talossa tavarat tärisivät sisällä, kun raskaampi raketti laukaistiin tässä yksi päivä, Westfall kertoo MTV Uutisille.

Innostusta on ilmassa myös raketin laukaisupaikalla. SpaceX:n uutta laukaisua on odotettu, sillä sitä on jouduttu lykkäämään useita kertoja muun muassa teknisten ongelmien vuoksi.

SpaceX:n tavoite on yhä lähettää ihmisiä avaruuteen jo tämän vuoden puolella. Suunnitelma on saada lopulta ihmisiä Marsiin saakka.

– Toivon, että löydämme syyn takaiskuihin nopeasti. En halua julistaa olemassa olevaa aikataulua mahdottomaksi, mutta takaiskut eivät helpottaneet, vahvistaa SpaceX:n rakennus- ja lentoturvallisuudesta vastaava Hans Koenigsmann Nasan tiedotustilaisuudessa.

Laukaisuolosuhteet oltava kohdillaan

Falcon 9:n kantoraketin kuormana on Dragoniksi eli Lohikäärmeeksi kutsuttu avaruusalus. Tarkoitus on toimittaa noin kaksi ja puoli tuhatta kiloa tarvikkeita kansainväliselle avaruusasemalle.

Falcon 9:n etuna on, ettei se ole kertakäyttötavaraa, vaan palaa laukaisun jälkeen takaisin maanpinnalle. Kustannustehokkuus on juuri SpaceX:n kaltaisten yksityisten toimijoiden tavoitteena.

Dragon lähtee matkaan vielä miehittämättömänä ja laukaisu on tapahduttuva erittäin pienen aikaikkunan sisällä aamuyöstä. Myös sään on oltava kohdillaan.

– Laukaisun aikaikkuna on hetkellinen - viisi minuuttia. Lähtölaskenta alkaa, kun satelliitti on oikeassa kohdassa kiertoradalla, luutnantti Dexter Walker kertoo Yhdysvaltain Ilmavoimista.

Lähtölaskennan aikana Floridan yöhön kerääntynyt yleisö on hiiren hiljaa. Kun raketti pääsee matkaan, yleisö hurraa ja taputtaa. Yöllinen taivas tulvii valoa ja jyrisee.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Falcon 9 palaa takaisin ja laskeutuu onnistuneesti laskeutumisalustalle. Kuuluu jättimäinen paukahdus. SpaceX:n väki hurraa helpotuksesta.

Dragon-aluksen pitäisi olla perillä kansainvälisellä avaruusasemalle maanantaina. 

Lue myös:

    Uusimmat