Valtaosa vauvoista nukkuu vanhalla patjalla – käytetyt patjat jopa homeessa

Suurin osa suomalaisvauvoista nukkuu jonkun vanhalla patjalla. Likaisessa patjassa voi piillä hometta, joka voi aiheuttaa muun muassa korva- ja hengitystietulehduksia. 

Kun perheeseen odotetaan lasta, tulee moni hankinta ajankohtaiseksi. Yksi niistä on vauvan sänky. Vaikka sänky hankittaisiinkin käytettynä, tulisi patjan olla uusi. Unikulman teettämän selvityksen mukaan jopa 75 prosenttia vauvoista nukkuu jonkun vanhalla patjalla.

– Käytetty patja on yleensä imenyt itseensä kosteutta ja likaa, jolloin se alkaa ajan saatossa muodostaa itiöitä. Vauvojen patjoissa puhtaus on ensiarvoisen tärkeää, Unikulman fysioterapeutti Päivi Vainio muistuttaa.

Kaikissa vanhoissa patjoissa hometta

Unikulmalla oli pari vuotta sitten kampanja, jossa asiakkaat saivat kierrättää vanhan lastenpatjan takaisin liikkeeseen. Kaikki liikkeeseen tuodut patjat tutkittiin yhdessä lastenlääkärin kanssa. Tulos oli järkyttävä: jokaikinen käytetty lastenpatja oli homeessa!

– Epähygieeninen, homeinen patja ärsyttää vauvan hengitysteitä ja aiheuttaa jopa tukkoisuutta, Vainio kertaa.

Suurin osa käytössä olevista lastenpatjoista oli sellaisia, joita ei edes voinut pestä. Patja imee käytössä sisäänsä suuret määrät puklua, hikeä ja joskus pissaakin, vaikka päälle päin patjat näyttivätkin siisteiltä.

– Ulospäin siisti, mutta käytetty patja siirretään seuraavalle lapselle, eikä edes tulla ajatelleeksi sitä, että patjan sisus voi kasvaa jo hometta.

Vauvan patja on napakka ja pintapehmeä

Vauvan patjan tulisi olla riittävän napakka ja vähintään viisi senttiä paksu. Pintapehmeyttä petiin saadaan petauspatjalla, joka helpottaa myös sängyn pitämistä puhtaana.

– Kun vauvan ja patjan välissä on petauspatja, voidaan se pestä helposti vahinkojen sattuessa. Kun pissaan ja pukluihin reagoidaan nopeasti, eivät ne ehdi imeytyä patjaan asti. Myös patjan tulisi olla vesipestävä.

Lähde: Unikulma

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja