Mainos

Valtaosa suolasta syödään kodin ulkopuolella – liikasaannista sydänkuolemia

Yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella vain pieni osa ihmisten suolansaannista kertyy heidän itse ruokaansa lisäämästä suolasta. Suurin osa suolasta saadaan ravintolaruoasta ja tuotteista, joihin suola on lisätty jo valmiiksi.

Tutkimus perustuu 450 yhdysvaltalaisaikuisen ruokapäiväkirjoihin ja haastatteluihin. Osallistujien itse ruokaansa lisäämän suolan määrää mitattiin järjestelyllä, jossa osallistujat sirottelivat lisäämäänsä suolamäärää vastaavan määrän suolaa keräyspusseihin.

Kun kaikki suolanlähteet otettiin huomioon, osallistujien suolansaannista yli 70 prosenttia oli peräisin kodin ulkopuolelta eli ravintolaruoasta sekä tuotteista, joihin suola oli lisätty jo valmiiksi. Ruoan luonnostaan sisältämästä suolasta kertyi noin 15 prosenttia ja osallistujien itse lisäämästä suolasta runsaat 10 prosenttia.

Yhdysvaltalaisten tutkimus ei ole kovin suuri, mutta sen tulokset ovat samansuuntaisia nykykäsityksen kanssa. Havainnot kuvaavat myös hyvin sitä, miksi monien voi olla vaikea vähentää suolansaantiaan. Kansanterveyden kannalta olisi keskeistä saada ruokatuotteiden, ravintolaruoan ja esimerkiksi leivän suolapitoisuudet pienemmiksi.

Suomalaisaikuiset syövät keskimäärin 3,9 grammaa natriumia eli noin 10 grammaa ruokasuolaa päivittäin. Tämä on noin kaksi kertaa enemmän kuin suositellaan. Maailmanlaajuisesti liika suola aiheuttaa joka vuosi ainakin 1,7 miljoonaa sydäntautikuolemaa.

Tutkimus julkaistiin Circulation-lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Miten pitää pudotetut kilot kurissa?

Studio55.fi-lähetyksessä vieraili elokuussa 2016 kaksi elämäntapamuutoksen tehnyttä ihmistä: sokeriarvonsa ruokavalion ja liikunnan avulla normalisoinut Raili Wallenius sekä sokerin kokonaan vuosi sitten jättänyt Kauneus & Terveys -lehden toimituspäällikkö Mari Karsikas. Katso heidän vinkkinsä pysyvään muutokseen.

20:00

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.