Mainos

Valta vaihtui Pohjois-Kyproksen parlamentissa

Kyproksen yhdistymistä vastustava puolue on voittanut saaren turkkilaisosan parlamenttivaalit. Kansallisen yhtenäisyyden puolue sai lähes 44 prosenttia äänistä.

Sovintopolitiikkaa kannattavan Pohjois-Kyproksen presidentin Mehmed Ali Talatin puolue päätyi 29 prosentin kannatukseen. Puolueen puheenjohtaja Ferdi Sabit Soyer on myöntänyt vaalitappion.

Vaalituloksen on arvioitu vaikeuttavan Kyproksen yhdistymiseen tähtääviä rauhanneuvotteluja, jotka ovat merkittäviä Turkin EU-jäsenyystoiveille.

Voittajapuolueen puheenjohtaja Dervis Eroglu kuitenkin vakuuttaa, että neuvottelut jaetun saaren tulevaisuudesta jatkuvat.

- Kenenkään ei pitäisi sanoa, että me olemme niitä vastaan. Edistämme omia näkemyksiä ja keskustelemme niistä Turkin Kyproksen-politiikan puitteissa.

Valtaa tähän asti pitänyt presidentti Talatin puolue on ajanut saaren yhdistymistä. Juuri Talatin johdolla turkkilaiset hyväksyivät YK:n esittämän yhdistymissuunnitelman vuoden 2004 kansanäänestyksessä, mutta hanke kaatui kreikkalaisosan vastustukseen.

Parlamenttivaaleissa oli 160 000 äänioikeutettua, jotka valitsivat 50-paikkaisen parlamentin.

Kyproksen kahtiajako alkoi vuonna 1974, kun Turkki miehitti pohjoisosan kyproksenkreikkalaisten vallankaappauksen jälkeen. Kyproksen kreikkalaisosa on EU:n jäsen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.