Mainos

Valta vaihtui Iranissa

Iranin johtajaksi noussut kovan linjan vanhoillinen Mahmoud Ahmadinejad voitti kesäkuussa presidentinvaalit selvin lukemin.

Kovan linjan vanhoilliseksi luonnehdittu Mahmoud Ahmadinejad asetettiin tänään virkaansa Iranin presidenttinä maan ydinohjelmaa koskevan kansanvälisen kiistan keskellä.

Ahmadinejad on kuudes presidentti sen jälkeen, kun islamilainen vallankumous syöksi shaahin valtaistuimelta vuonna 1979. Hän on ensimmäinen presidentti, joka ei ole koulutukseltaan uskonoppinut. Ahmadinejad seuraa presidenttinä uudistusmieliseksi luonnehdittua Mohammad Khatamia.

Iranin kanssa neuvotellut EU-kolmikko varoitti eilen neuvottelujen saattavan katketa, jos Iran toteuttaa uhkauksensa ja aloittaa uraanin rikastamiseen tähtäävät toimet Isfahanin-laitoksessaan. Yhdysvaltain saamien tietojen mukaan iranilaiset eivät ole kuitenkaan murtaneet laitoksessa sinettejä kohteista, jonne Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajat ovat ne asettaneet.

Teheranin kaupunginjohtajana toiminut Ahmadinejad valittiin Iranin johtoon kesäkuussa suurella, liki 62 prosentin äänisaaliilla. Hänen kilpakumppaninsa oli veteraanipoliitikko Akbar Hashemi Rafsanjani.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.