Putkien jäätyminen kiusaa mökkejä – näin estät vuotovahingot

Putkirikot ovat murtojen ohella yleisin vakuutuksesta korvattava vahinko kesämökeillä.

Putkirikot ovat yleinen ongelma tyhjilleen jääneissä kesämökeissä. Tyypillisesti putkeen jäänyt vesi jäätyy pakkasella ja rikkoo putken laajentuessaan. Kun vesi sulaa sään lämmetessä, seurauksena voi olla laaja vesivahinko ja iso vesilasku.

Vesivahingot ovat etenkin hyvin varusteltujen mökkien kiusa, sillä ympärivuotisessa käytössä olevia kakkosasuntoja ei välttämättä valmistella erityisemmin talvea varten. Yleinen harhaluulo on, että putket eivät voi jäätyä, jos mökissä on peruslämmitys päällä.

– Jos mökin keskiosassa on esimerkiksi viisi astetta lämmintä ja ulkona on pakkasta, voivat ulkoseinän vieressä tai kalusteiden alla olevat putket jäätyä, korvauspäällikkö Mikko VaitomaaIf Vahinkovakuutusyhtiöstä muistuttaa.

Vuotovahingot voi estää sulkemalla päävesihana tai kaivopumppu mökiltä lähtiessä. Veden tulo on katkaistava aina, kun mökiltä poistutaan vähintään viikoksi.

Jos mökki jätetään talveksi kylmilleen, vesiputkisto ja LVI-laitteet kannattaa tyhjentää. Kun putkisto valutetaan tyhjäksi, jäätyvä vesi ei pääse tekemään tuhojaan pakkasella.

Näin pienennät vuotoriskiä mökillä:

• Jos mökkiin tulee vesi, laita päävesihana pois päältä aina, kun lähdet mökiltä vähintään viikoksi. If suosittelee veden katkaisua myös lyhyempien poissaolojen ajaksi.

• Sulje päävesihana myös siinä tapauksessa, että jätät mökkiin peruslämmityksen.

• Laske vesiputket tyhjiksi kylmänä vuodenaikana.


MTV3/Jokakoti.fi

Lähde: Deski

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja