Lumikaaoksen jälkeen säässä koetaan hyytävä käänne jopa viikoiksi – Pekka Pouta varoittaa tämän talven ilmiöstä: "Se on ihan kuin tehty ansaksi"

Kuukausiennusteen mukaan lähiviikoista on tulossa hyytäviä ja lumisia. Meteorologin mukaan yksi yksityiskohta tekee tästä talvesta mielenkiintoisen. 

MTV Uutisten meteorologi Pekka Poudan mukaan lumimyrsky koettelee etenkin Suomen etelä- ja lounaisosia ainakin keskiviikkoiltapäivään saakka.

Huomenna eteläosissa nollakelit muuttuvat pakkasiksi, joka voi Etelä-Suomessakin tuntua kylmissä tuulenpuuskissa jopa 20 pakkasasteelta selkeimmillä alueilla. 

– 40 [pakkas]astetta on mahdollista selkeillä alueilla maan keski- ja pohjoisosassa, Pouta kuvailee kylmäävää talvisäätä.

Ja hyytävänä Suomen sää myös jatkuu – kuukausiennusteen mukaan ainakin kolme viikkoa.

– Kaikista kylmintä keskiarvoihin nähden on pohjoisessa. Etelässäkin on keskiarvoihin nähden kylmempää, Pouta kertaa ja lisää, että myös lumisateita on tiedossa.

– Kyllä tästä ihan etevä talvi tulee, Pouta kehaisee. 

Tämä asia tekee tästä talvesta poikkeuksellisen

On myös eräs asia, joka tekee Poudan mukaan tästä talvesta erikoisen – nimittäin Suomen jäätilanne.

– Itse veikkasin aiemmin, että tästä tulee retkiluistelutammikuu, mutta tämä pyry pilasi sen, Pouta sanoo samalla osoittaen Suomen karttaa. 

Poudan mukaan Suomen jäätilanne on paikoin täysi nolla tai jää on niin ohutta, ettei sitä olla uskallettu mitata. 

– Tätä (lumimyräkkää) ei pitänyt tulla, vaan meillä piti jäät ensin vahvistua. 

Pekka Pouta: Varo heikkoa jäätä!

Poudan mukaan paksu lumikerros estää jään vahvistumisen. Samalla virtaus "syö" jääpeitettä lumikerroksen alla pois. 

– Sitten tulee jäätilanne, jossa kovallakin pakkasella siellä on ihan ohut kerros jäätä, päällä paksu hanki, joka tuo painoa siihen jäälle, Pouta havainnollistaa.

Poudan mukaan tilanne on vaarallinen: Paksu hanki saattaa hämätä ulkoilijoita. 

– Sitten ihminen katsoo, että nythän on ollut hyvin pakkasta ja nyt on -20 astetta, minä meen tuonne jäälle – ja plumps. Se on ihan kuin tehty ansaksi, meteorologi jatkaa. 

Mistä tietää, voiko jäälle mennä? Katso Pekka Poudan vinkki videolta!

Lue myös:

    Uusimmat