Vältä nämä virheet työhaastattelussa

Mitä työhaastattelussa ei pitäisi tehdä? BusinessNewsDaily-verkkosivuston haastattelemat rekrytoijat kertoivat.

Väität, että osaat kaiken

Älä kerro haastattelijalle, että olet hyvä tai pystyt suoriutumaan mistä tahansa tehtävästä, jos se ei ole totta. Rehellisyys kannattaa, sillä useimmiten esimiehet etsivät muutamalla tietyllä osaamisalueella edukseen erottuvia yksilöitä. Jos itsensä myy liioilla taidoilla, paljastuu mahdollisen työn alkaessa hyvin nopeasti.

Aliarvioit sosiaalista mediaa

Myös rekrytoijat käyttävät nykyään sosiaalista mediaa löytääkseen työntekijäkandidaatteja ja selvittääkseen heistä asioita. Jos sinua lähestytään mahdollisen työpaikkatarjouksen merkeissä sosiaalisen median kautta, vastaa! Ja mikäli haastattelussa kysytään jotakin omasta sosiaalisen median käytöstä, älä kierrä sitä tai vähättele asiaa. Sen sijaan kerro vaikka, mitä trendejä olet siellä viimeisimpänä huomannut ja mitä mieltä olet eri brändien tavasta käyttää sosiaalista mediaa. Ehkä voit avata hieman myös yksityistä puoltasi.

Levität negatiivista energiaa

Positiivinen asenne kantaa pitkälle työhaastattelussa. Jos raahaat mukanasi huonoja kokemuksia edellisistä työpaikoista tai haastatteluista, annat negatiivisen mielikuvan. Miksi kukaan haluaisi ottaa joukkoonsa tyyppiä, jonka itseluottamus on alhaalla tai joka haukkuu entisiä työnantajiaan?

Et tuo kiinnostuksiasi ja harrastuksiasi esille

Et ehkä pidä vapaa-ajan kiinnostuksiasi oleellisina hakemasi työn kannalta, eivätkä niistä kaikki sitä varmasti olekaan, mutta älä jätä tätä puolta itsestäsi täysin pimentoon. Omat harrastukset voivat paljastaa jotakin tärkeää sinusta ja osoittautua hyvin arvostetuiksi taidoiksi työssä, jota haet.

Jos siis vaikka koodaat, teet vapaaehtoistyötä tai kirjoitat runoja, kerro siitä. Koodaaminen osoittaa, että pidät teknologiasta ja kiinnität huomiota yksityiskohtiin: vapaaehtoistyö kertoo, että sinulla on intohimoa asioihin; kirjoittaminen puolestaan kielii luovuudesta.

Et tiedä yrityksestä mitään

Moni lienee joskus googletellut tyypillisimpiä työhaastattelukysymyksiä ja yrittänyt valmistaa itseään niihin, mutta yllättävän suuri osa ihmisistä ei etsi tietoa yrityksestä, jonka palkkalistoille hakee.

Työhaastatteluun tulee mennä valmistautuneena. Ota selvää yrityksestä etukäteen niin, että haastattelupöytään istuessa sinulla on tarpeeksi näkemystä saada keskustelu soljumaan. Kun sinulta kysytään, mitä tiedät yrityksestä, tyhjä katse ei ole hyvä vastaus.

Et kysy kysymyksiä

”Onko sinulla meille jotain kysyttävää”? Mikään ei paljasta valmistautumattomuutta niin hyvin kuin se, ettet keksi mitään kysyttävää, kun haastattelijat sitä ehdottavat. Aina pitäisi olla jotain, mikä itse työssä, yrityksessä tai sen kulttuurissa kiinnostaa.

Vaikka haastattelussa grillataan sinua, varustaudu siis itsekin muutamilla keskustelunaiheilla. Voit tiedustella esimerkiksi sitä, mitkä ovat haastattelijan lempiasioita yrityksessä tai mikä on hänen oma taustansa alalla. Näin osoitat kiinnostusta ja motivaatiota oppia lisää.

Lähde: Businessnewsdaily.com

Kuva: Colourbox.com

Miten työhaastatteluun päästään ja miten haastattelussa ollaan vakuuttavia? Huomenta Suomessa paneuduttiin tähän helmikuussa 2014. Katso, millaisia vinkkejä yli 10 000 työhaastattelua tehnyt työpsykologi Kirsi Laine antaa.

Lue myös:

    Uusimmat