Mainos

”Kerro jotain itsestäsi” – tiedätkö, mitä vastata klassiseen pyyntöön työhaastattelussa?

Bisneskirjailija paljastaa, mitä työhaastattelijat haluavat kuulla, kun he kysyvät sinulta yksinkertaisen, mutta monitulkintaisen kysymyksen. 

Usein työhaastatteluissa nousee esille helpolta tuntuva pyyntö; kerro jotain itsestäsi. Vaikka tässä vaiheessa moni saattaa ryhtyä vuodattamaan elämänvaiheitaan aina päiväkodista lähtien, monivaiheinen elämäntarina ei kuitenkaan ole vastaus, joka miellyttäisi montaakaan haastattelijaa. 

Myöskään kliseet, kuten ahkera ja tunnollinen, eivät välttämättä kuulu parhaiden vastausten joukkoon, sillä haastattelija on voinut kuulla nämä adjektiivit jo lukuisia kertoja aiemminkin. Mutta mitä tähän kysymykseen sitten tulisi vastata?

Arvostetun journalistin ja bisneskirjailijan Suzy Welchin mukaan työnantaja haluaa tämän kysymyksen avulla määrittää sinusta pääasiassa kaksi asiaa; kypsyyden ja aitouden.

Hyvä vastaus voi erottaa sinut muiden hakijoiden joukosta

Jos haet työpaikkaa vaikkapa markkinoinnin parista, kerro haastattelijalle, kuinka jo lapsena myit äitisi kanssa tavaraa kirpputoreilla, ja kuinka lukiossa osallistuit luokkaretkikassan kartuttamiseen. Kysy itseltäsi, mitkä asiat sinussa tai elämässäsi ovat sellaisia, joista haastattelija voisi olla kiinnostunut.

– Haastattelija, mahdollinen tulevaisuuden pomosi, haluaa tietää elämästäsi ne kohdat, joista on mahdollisesti hyötyä avoinna olevassa työpaikassa, Welch selittää.

Parhaimmassa tapauksessa vastauksesi saattaa vakuuttaa haastattelijan siitä, että juuri sinä olet heidän etsimänsä henkilö; tarpeeksi kypsä toimimaan kyseisessä työssä.

Tämä kysymys antaa sinulle myös mahdollisuuden kertoa jotain, jota cv:si ei pysty ilmaisemaan. Jotain luonteestasi, elämänasenteestasi tai arvoistasi. Muutama pieni yksityiskohta elämästäsi saattaa osoittaa, että omaat jonkun positiivisen piirteen, joka voi kantaa sinua työpaikassa vielä pitkälle.

– Haastattelija toivoo kuulevansa, kuka sinä todella olet. He haluavat nähdä sovitko joukkoon, kulttuurillisesti, Welch toteaa.

Welchin mukaan vastausta tähän helpolta tuntuvaan kysymykseen kannattaa harjoitella hyvin etukäteen, sillä se antaa sinulle mahdollisuuden antaa itsestäsi yksilöllinen, persoonallinen kuva. Älä anna tämän mahdollisuuden liukua käsistäsi! 

Lähde: CNBC

***


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.