Mainos

Työhaastatteluiden vaikeimmat kysymykset – osaisitko vastata näihin?

Daily Mail listasi yritysten vaikeimmat työhaastattelukysymykset. Osaisitko vastata näihin? Ei hätää, jos et osaa – saat myös neuvoja hankalien kysymysten selvittämiseen kunnialla!

"Mikä ansioluettelossasi on lähimpänä valehtelua?"

Älä vastaa nopeasti ja kauhistuen ”ei mikään”; se saa sinut vaikuttamaan salailevalta tai epäilyttävältä.  Ilmaise, että toki jokainen antaa itsestään parhaan mahdollisen kuvan CV:ssä, ja että liioitteleminen tai valehtelu on väärin.

"Mitä ajattelen juuri nyt?"

Tämä kysymys ei ole vaikea – se on lahja! Ohjaa keskustelu aiheeseen, josta haluat puhua. Sano esimerkiksi ”mietit, missähän hän näkee itsensä viiden vuoden kuluttua” tai ”mietit sitä, miten onnistuin saamaan noin paljon työkokemusta, vaikka kasvatin samalla kolmea lasta”.

"Miten vihollisesi kuvailisi sinua?"

Älä vakuuttele kauhusta punehtuneena, ettei sinulla ole vihollisia. Sano, ettet ole sentyyppinen ihminen, joka saa helposti vihamiehiä, mutta nautit hyväluonteisesta kilpailusta alalla. Viittaa esimerkiksi urheilukisaan toisen yrityksen kanssa.


"Olet jumissa kuussa astronauttien kanssa, ja teidän täytyy matkustaa 200 mailia takaisin tukikohtaan. Tässä on lista 15 asiasta, jotka pelastitte romuttuneesta avaruusaluksestanne. Listaa ne tärkeysjärjestykseen."

Kysymys voi tulla eteen ryhmätehtävänä tai yksin. Työnantaja ei tahdo tietää, olisitko maan paras astronautti – hän tahtoo nähdä, miten toimit paineen alla. Selvitä ajatuksiasi loogisesti ja ääneen. Kysy tarkentavia kysymyksiä.  Jos olet ryhmätilanteessa, käyttäydy asiallisesti, mutta voimallisesti.

"Jos kaverisi olisi täällä, millaisia neuvoja hän antaisi?"

Kysymys on lahja: voit tulkita sen aivan kuten haluat. Sano esimerkiksi ”hän muistuttaisi minua siitä, että mainitsen vapaaehtoistyöni” tai ”hän käskisi minua puhumaan siitä, miksi haluan töihin juuri tähän yritykseen”.

"Jos sinulla olisi hakijana ystävä, joka olisi todella hyvä tässä työssä, ja identtinen henkilö, joka olisi aivan yhtä hyvä, mutta ystäväsi ansaitsisi sinulle 2000 puntaa vähemmän, kenelle antaisit työn?"

Tämä kysymys on eettinen ansa. Oikea vastaus on, ettei ystävyys tai raha vaikuttaisi päätökseesi, vaan tekisit valinnan sen perusteella, kuka on paras henkilö työn ja asiakkaan näkökulmasta.

"Kuvaile suurinta heikkouttasi. Kuvaile sitten toista heikkouttasi."

Tämä kysymys tulee eteesi, hait sitten, mitä työtä tahansa. Mieti valmiiksi työn osa-alueita, joilla et ole parhaimmillasi, mutta jotka eivät suoranaisesti pilaisi työsuoritustasi, jos saisit juuri tämän työpaikan. Voit myös kuvata tilannetta, jossa sinulla oli heikkous, jonka sitten käänsit vahvuudeksesi.

"Miten kuvailisit pilvipalvelua seitsemänvuotiaalle?"

Älä mene paniikkiin: nykyiset 7-vuotiaat ovat kasvaneet läppäreiden ja älylaitteiden keskellä. Käytä termejä, jotka liittyisivät lapsen elämään: käytä esimerkkinä pelejä videoita tai musiikkia. Älä ole ylitekninen.

"Huoneessa on kolme ihmistä, joilla on kaikilla eri palkka. He haluavat saada tietoonsa palkkojen keskiarvon paljastamatta toisilleen, mitä itse tienaavat. Ratkaise ongelma."

Ratkaisu on neljäs henkilö, jolle jokainen vuorotellen kertoo palkkansa.

"Kuka on sankarisi?"

Valitse, kenet haluat, mutta muista, että tärkeintä ei ole vastaus kysymykseen ”kuka”, vaan vastaus kysymykseen ”miksi”.

"Mikä on suurin katumuksenaiheesi urallasi?"

Valitse jotakin, mikä tapahtui kauan sitten, kun olit nuori ja vasta aloittanut alalla. Näytä, miten paljon olet kasvanut ja edistynyt sitten tuon tapahtuman. Älä yritä väittää, ettet ole koskaan tehnyt mitään kaduttavaa.

"Mitä kysyisit toimitusjohtajaltamme, jos pääsisit tapaamaan hänet?"

Kai muistit tutustua yritykseen, johon olet hakemassa? Jos et, tämä kysymys kompastuttaa sinut. Kysy vastauksessasi jotakin esimerkiksi yhtiön strategiasta, onhan kyseessä toimitusjohtaja! Sido kysymys viimeaikaisiin uutisiin yrityksestä tai johonkin, mitä näit yrityksestä sosiaalisessa mediassa.

"Tässä on 50 sinistä ja 50 punaista esinettä. Jaa ne kahteen astiaan miten vain haluat, niin, että annat samalla ottajalle mahdollisimman pienen ja mahdollisimman suuren mahdollisuuden nostaa asiasta juuri tietyn värinen esine."

Laita yksi punainen esine ensimmäiseen, kaikki muut esineet toiseen rasiaan.

"Oletko mukava?"

Älä vastaa vain ”kyllä”.  Ajattele persoonallisuuttasi ja yritystä, johon olet hakemassa. Millaiset ihmiset menestyvät tässä yrityksessä?

"Kerro jotakin lapsuudestasi."

Kysymys on helppo, mutta paras vastaus linkittyy työhön jollakin tavalla. Sano esimerkiksi ”matkustimme perheeni kanssa paljon, ja siitä minulle syttyi halu työskennellä kansainvälisessä yrityksessä”.

Etkö osannutkaan vastata?

Jos et osaa vastata kysymykseen, älä huoli. Osta sen sijaan aikaa! Sano "onpa hyvä kysymys, tätä en ole ennen ajatellut" tai "tätähän täytyy ihan miettiä hetki". 


***

1:02

1:17


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.