Valo tunnelin päässä on sytytetty – Euroopan autokauppa palaamassa jaloilleen

Koronavirus tyrehdytti autokaupat – mikä neuvoksi? 8:52
Koronavirus tyrehdytti autokaupan – mikä neuvoksi? Uutisaamun vieraana tiistaina 12.5. Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa sekä Danske Financen johtaja Altti Kuuri.

Euroopan autokaupassa pahin vaikuttaisi olevan takana. Toipuminen koronaviruspandemian vaikutuksista tulee kuitenkin kestämään.

Euroopan automyynnissä on havaittavissa ensimmäisiä elpymisen merkkejä kuukausiin. Uutistoimisto Bloombergin tietojen ja Euroopan autovalmistajien yhdistys ACEA:n tilastojen mukaan autojen rekisteröintitilastot kokivat toukokuussa 52 prosentin pudotuksen. Vaikka se on huonoin toukokuu sitten vuonna 1990 alkaneen ACEA:n tilastoinnin, tapahtui numeroissa parannusta karmivan huhtikuun 76 prosentin romahduksen jälkeen.

Vastaavia positiivisia signaaleita on saatu myös Kiinasta, missä automyynti kasvoi viime kuussa ensimmäistä kertaa vuoteen.

Mahdollinen käyrän oikeneminen, ja etenkin sen muoto, on kuitenkin epäselvillä niin kauan, kunnes maailman suurimmat autovalmistajat julkaisevat toisen kvartaalin tuloksensa, muistuttaa niin ikään aiheesta kirjoittava Automotive News. Sen mukaan yksin Ford ennustaa tekevänsä pelkästään Yhdysvalloissa yli viiden miljardin dollarin tappiot huhti–kesäkuussa.

ACEA:n tilastoissa Euroopan automyynti on tippunut tänä vuonna toukokuuhun mennessä 42 prosenttia. Saksassa, Ranskassa ja Italiassa rekisteröinnit vähenivät noin 50 prosenttia. Espanjassa tultiin alas peräti 73 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat