Valmistaja keksi, miten paketoida jopa 25 prosenttia enemmän energiaa sähköauton akkuun – tulevassa mallissa jopa 650 kilometrin toimintamatka

Rivian R1T on häkellyttävän suorituskykyinen sähkö-pickup 1:04
Rivian R1T on häkellyttävän suorituskykyinen sähköpickup.

Yhdysvaltalainen Rivian on tehnyt merkittävän läpimurron sähköautojen akkutekniikan kehityksessä.

Rivianinsähköautojen käyttövoimasta vastaava varapääjohtaja Richard Farquhar on kertonut Charged-julkaisun haastattelussa yhtiön tehneen teknisen läpilyönnin sähköautojen akkukehityksessä.

Rivianin insinöörit ovat onnistuneet kehittämään volyymiltaan tähän asti energiatiheimpiä akkumoduuleita. Wattitunteina per litra uudet moduulit ovat 20–25 prosenttia tähän asti tunnettuja suurempia.

Huima 180 kWh:n akusto

Avainasemassa teknisessä läpilyönnissä on Farquahin mukaan ollut moduulin uusi rakenne ja jäähdytystekniikka.

Jokaisessa moduulissa on kaksi kerrosta, joista jokainen sisältää sylinterin muotoisia tyypin 21700 solukennoja. Yhden moduulin energiasisällöksi tulee 15 kilowattituntia.

Tavallisessa akkupaketissa on yhdeksän tällaista moduulia. Premium-akkupaketissa moduuleita on 12, mikä antaa akuston kapasiteetiksi 180 kilowattituntia. Se tarkoittaa tulevassa Rivianin sähköautossa yli 645 kilometrin toimintamatkaa.

Moduulissa on jäähdytyslevyt ylemmän ja alemman kennokerroksen välissä. Tämän tekniikan uudenlainen kontrollointi antaa Rivianin akustolle mahdollisuuden jäähtyä tehokkaammin. Lämmön poisohjautuminen on nyt saatu johdettua tehokkaammin kennojen keskeltä. Näin ollen kennot on voitu pakata tiukempaan, lähemmäs toisiaan, mikä puolestaan johtaa Farquahin mukaan mainittuun energiatiheimpään akustoon.

Akustoa jäähdytetään pitkittäissuuntaisesti, tähän asti yleisesti käytetyn radiaalisen sijaan. Tämän ansiosta kennojen väliin on voitu jättää jäähdyttävä ilmakerros. Kennojen väleihin ei näin tarvinnut lisätä mutkittelevaa jäähdytysnestekanavistoa, kuten tehokkaimmissa akuissa tähän asti.

Rivianin ilmoittama tekninen edistysaskel on välttämätön suurten ja ilmanvastukseltaan epäedullisempien autojen, kuten Rivianin täyssähköisen R1T-avolavan, toimintasäteen kasvattamiseksi. Samalla akustosta saadaan litteämpi, joten se vie vähemmän tilaa.

Lähde: Charged

Lue myös:

    Uusimmat