Ford ja Amazon pistivät haisemaan: Pöyristyttävän suorituskykyistä avolavaa kehittävä Rivian nousi jo miljardikerhoon, vaikkei se ole myynyt yhtäkään autoa

1:04
Rivian R1T on häkellyttävän tehokas sähköinen pickup.

Autojätti Ford hyppää sähköautovalmistaja Rivianin kelkkaan investoimalla kasvuyritykseen 500 miljoonaa dollaria. Vastineeksi se pääsee käyttämään Rivianin kehittämää alustaa.

Yhdysvaltalainen start-up Rivian ei ole tuonut vielä yhtäkään autoa markkinoille asti, mutta se on esitellyt jo kaksi lupaavalta vaikuttavaa mallia.

Rivian kertoo tiedotteessaan, että 500 miljoonan dollarin sijoituksen tehnyt Ford tulee käyttämään sen kehittämää alustaa tulevassa sähköautomallissaan.

Rivian esitteli Los Angelesin autonäyttelyssä viime marraskuussa täysin sähköisen avolavamallin, joka kantaa nimeä Rivian R1T. Valmistaja itse tituleeraa autoa sähköiseksi seikkailuajoneuvoksi.

Rivianin perustaja ja toimitusjohtaja RJ Scaringe kertoo halunneensa luoda jotain, mitä maailmasta on tähän asti puuttunut.

– Aloitimme puhtaalta pöydältä ja kehitimme vuosien ajan teknologiaa, joka mahdollistaisi ideaalin ajoneuvon aktiviisille asiakkaille. Tämä tarkoitti erinomaisia ajo-ominaisuuksia niin tiellä kuin maastossa ja samaan aikaan kuljetusratkaisuja esimerkiksi surffilautojen tai kalastusvälineiden kuljettamiseen – ja ennen kaikkea pitkien matkojen kulkemista yhdellä latauksella, Scaringe kertoo.

R1T-pickupin lisäksi Rivian on esitellyt SUV-malli R1S:n.

Autojen suorituskyky on kuitenkin se varsinainen koukku. Suurimmalla akustolla (180 kWh) varustettuna R1T:n toimintamatka yhdellä latauksella on noin 650 kilometriä. Neljä 147 kilowatin eli noin 200 hevosvoiman sähkömoottoria, siis yksi jokaisella renkaalla, kiihdyttävät 2 670 -kiloisen auton nollasta sataan tasan kolmessa sekunnissa. Huippunopeus on rajoitettu 200 kilometriin tunnissa.

Vääntöä R1T:stä löytyy huimat 14 000 newtonmetriä renkaalta mitattuna, ja vetokyvyksi luvataan viisi tonnia.

180 kWh:n mallin myynti käynnistyy Rivianin mukaan vuoden 2020 lopulla. Tarjolle on tulossa myös 105:n ja 135:n kWh:n akuilla varustetut versiot, mutta niiden myynti alkaa vasta myöhemmin. Perusmallin hinta on Yhdysvalloissa reilut 60 000 dollaria.

Helmikuun rahoituskierroksella Rivian keräsi 700 miljoonaa, joista leijonanosa tuli verkkokauppajätti Amazonilta. Nopeasti kasvaneen Rivianin arvo on jo yli miljardi dollaria, mikä on nostanut sen niin sanottujen yksisarvisten joukkoon.

Artikkelia korjattu 6.2.2020: Korjattu auton paino sekä kerrottu, että vääntö on mitattu renkailta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja