Illanviettoon sopii hyvin itse leivottu patonki. Voit leipoa patongit myös puoliksi durum- ja puoliksi puolikarkeista vehnäjauhoista. Durumvehnäjauho parantaa rakennetta lyhyen sitkon avulla eli durumvehnän valkuainen poikkeaa kotimaisen vehnän valkuaisesta.
Vinkki: Laita uuniin paiston ajaksi 1-2 dl vettä esim. teräksiseen mittaan, jotta uuniin syntyy vesihöyryä ja patonki saa rapean kuoren. Älä peitä kypsää patonkia.
2 kpl:
2½ dl vettä
20 g hiivaa
1 tl suolaa
n. 6 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja
2 rkl öljyä
Täyte 1 (1 patonki):
1 rkl öljyä
½-1 valkosipulia puristettuna
Täyte 2 (1 patonki):
1 rkl sulaa (laktoositonta) voita
1 tl oreganoa
1 tl kynteliä
1 tl persiljaa
(½ valkosipulia puristettuna)
Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja jauhot vähitellen ja alusta hyvin vaivaten taikinaksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa (esim. kulho lämpimään vesialtaaseen).
