Mainos

Valkosipulipatonki

Illanviettoon sopii hyvin itse leivottu patonki. Voit leipoa patongit myös puoliksi durum- ja puoliksi puolikarkeista vehnäjauhoista. Durumvehnäjauho parantaa rakennetta lyhyen sitkon avulla eli durumvehnän valkuainen poikkeaa kotimaisen vehnän valkuaisesta.

Vinkki: Laita uuniin paiston ajaksi 1-2 dl vettä esim. teräksiseen mittaan, jotta uuniin syntyy vesihöyryä ja patonki saa rapean kuoren. Älä peitä kypsää patonkia.

2 kpl:

2½ dl vettä
20 g hiivaa
1 tl suolaa
n. 6 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja
2 rkl öljyä

Täyte 1 (1 patonki):

1 rkl öljyä
½-1 valkosipulia puristettuna

Täyte 2 (1 patonki):

1 rkl sulaa (laktoositonta) voita
1 tl oreganoa
1 tl kynteliä
1 tl persiljaa
(½ valkosipulia puristettuna)

Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja jauhot vähitellen ja alusta hyvin vaivaten taikinaksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa (esim. kulho lämpimään vesialtaaseen).

Jaa kohonnut taikina kahteen osaan ja kaaviloi kumpikin n. 40 x 20 cm:n levyksi. Sekoita haluamasi täyte ja levitä se tasaisesti levyille. Rullaa levyt (kääretortun tapaan) pidemmästä reunasta. Laita patongit saumapuoli alaspäin uunipellille kohoamaan. Tee patonkeihin viillot terävällä veitsellä vinottain 2-3 cm:n välein.

Anna kohota kaksinkertaisiksi peitettyinä lämpimässä paikassa. Voitele patongit vedellä.

Paista 250-asteisen uunin keskitasolla n. 15 min. Laita uuniin paiston ajaksi vettä 1-2 dl esim. teräksiseen mittaan, jotta uuniin syntyy vesihöyryä ja patonki saa rapean kuoren. Älä peitä kypsää patonkia.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lisää aiheesta
    Mainos
    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja