Valkoposkihanhet piinaavat maanviljelijöitä: paljon parjattu puistokakkaaja on löytänyt tiensä pelloille, vahinkoja ilmoitettu jopa 8000 hehtaarin alueelta

Valkoposkihanhet ovat saapuneet myös pääkaupunkiseudulle, jossa niiden puistoihin ja rannoille jättämät jätökset ärsyttävät monia kaupunkilaisia 1:43
MTV Uutiset aiemmin: Näin Helsingin kaupungin metsävastaava Vesa Koskikallio kertoo hanhien häätämisestä puistoista Kymmenen uutisissa.

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry kertoo tiedotteessaan, että valkoposkihanhien aiheuttamat tuhot ovat räjähtäneet uudelle tasolle. Viljelijät ovat ilmoittaneet valkoposkihanhien aiheuttamia peltovahinkoja yli 8 000 hehtaarin alueelta.

Kiusallisen lajin kantaa halutaan nyt rajoittaa ja liitto vaatii valkoposkihanhea metsästyslain piiriin.

– On täysin perusteetonta, että valkoposkihanhi on edelleen erittäin tiukasti suojeltu laji. Suomen hallituksen tulee ryhtyä välittömiin toimiin valkoposkihanhen siirtämiseksi luonnonsuojelulaista metsästyslain sääntelyn piiriin, sanoo MTK:n kenttäjohtaja Timo Leskinen.

Vahinkoilmoituksia on tehty yli kolmeltasadalta tilalta ja niitä jätetään edelleen. Valkoposkihanhien aiheuttamien vahinkojen määrä on selvästi yli kaksinkertainen viime kevääseen verrattuna.

Suomen linja on tiukka

Euroopan valkoposkihanhikanta on kaksinkertaistunut reilussa kymmenessä vuodessa, tiedotteessa kerrotaan. Nykyinen kanta-arvio ylittää reilusti miljoonan linnun rajan. 

Suomi on ottanut poikkeuksellisen tiukan linjan valkoposkihanhen suojelussa: meillä yhtään valkoposkea ei ole voinut poistaa edes vahinkoperusteisilla poikkeusluvilla. Alankomaissa, Tanskassa ja Ruotsissa valkoposkihanhia puolestaan on ammuttu tuhatmäärin.

MTK ry painottaa, että Suomen on aktiivisesti edistettävä myös EU-tasoisen sääntelyn muuttamista. Valkoposkihanhi tulisi siirtää lintudirektiivin liitteeseen II/1, mikä mahdollistaisi jatkossa tavanomaisen metsästyksen ilman poikkeuslupia.

Lue myös:

    Uusimmat