Puistojen siivekkäät sarjakakkaajat ovat täällä taas! Valkoposkihanhien auringon polttamia pökäleitä lojuu silmän kantamattomiin

Valkoposkihanhet ovat saapuneet myös pääkaupunkiseudulle, jossa niiden puistoihin ja rannoille jättämät jätökset ärsyttävät monia kaupunkilaisia 1:43
Näin Helsingin kaupungin metsävastaava Vesa Koskikallio kertoo hanhien häätämisestä puistoista Kymmenen uutisissa.

Lähestyvä kesä tuo mukanaan myös valkoposkihanhet. Pääkaupunkiseudun puistoissa ja rannoilla aterioivien hanhiparvien ulosteet aiheuttavat harmia ja suoranaista hanhivihaa. Helsingin kaupunki yrittääkin tänä kesänä pehmeitä keinoja, jotta yhteiselo hanhien kanssa sujuisi. 

Helsingin Arabianrannassa näky on hyvin tuttu. Auringon polttamia valkoisia pökäleitä lojuu pitkin nurmikkoa silmän kantamattomiin. Lähistöllä käy kova kaakatus, kun valkoposkihanhiparvi käyskentelee lammen ympärillä. 

– Valkoposkihanhista tulee ylivoimaisesti eniten valituksia kaupungille. Varsinkin hanhien ulosteet häiritsevät kaupunkilaisia, Helsingin kaupungin ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen toteaa MTV Uutisille. 

Pakarinen muistuttaa, ettei valkoposkihanhen uloste ole ihmisille vaarallista. Puistossa kulkiessaan tulisi kuitenkin huolehtia, etteivät koirat ja pienet lapset söisi hanhien ulostetta. 

Helsingin kaupungin metsävastaava Vesa Koskikallio kertoo, ettei kaupungilla ole resursseja puistojen puhdistamiseen hanhien jätteiltä. 

Hän suosittelee puistoon piknikille suuntaavia ottamaan haravan mukaan, jotta sopiva eväspaikka on mahdollista raivata. 

– Haravoinnissa on toki se ongelma, että hanhen uloste hajoaa pieniksi palasiksi, Koskikallio myöntää. 

Laki vaikeuttaa valkoposkihanhien häätämistä 

Valkoposkihanhista eroon pääseminen on mahdotonta, sillä laji on rauhoitettu luonnonsuojelulailla. Pakarinen muistuttaa, että oman koiran usuttaminen hanhen kimppuun on myös lainvastaista. 

Puistojen hoitamisen kannalta tilanne onkin ollut jo vuosia vaikea. Erilaiset ääni- ja valokarkottimet eivät ole tuottaneet tulosta, sillä hanhet oppivat nopeasti, milloin niillä ei ole aihetta pelkoon. 

–  Hanhien liikehdintää voidaan säädellä vaikkapa aitaamalla alueita, mikä estäisi hanhipoikueiden liikkumista.  Toinen keino on antaa nurmikon kasvaa pitkäksi niityksi, jonka läpi hanhipoikueet eivät uskalla kulkea, Pakarinen tuumii. 

Tänä kesänä Helsingin Kaivopuistossa nurmikon annetaan kasvaa niittymäisemmäksi joillakin alueilla. Tällä keinolla pyritään Koskikallion mukaan ohjaamaan hanhia sellaisille paikoille, joissa hanhien ja ihmisten välisiltä ristiriidoilta pystyttäisiin välttymään. 

– Kaivopuistossa on olemassa matalaa aitaa, jota mahdollisesti tulemme jatkamaan ja rakentamaan tiiviimmäksi. Näin poikaset ja emot liikkuvat pois puiston keskeisimmiltä paikoilta. 

Lue myös:

    Uusimmat