Mainos

Valkolakin painaa päähänsä 28 500 uutta ylioppilasta

Tänään ilmoitettiin ylioppilasarvosanojen pisterajat ja rehtorit saattoivat noutaa koulujensa tulokset sähköisesti. Hylättyjä suorituksia oli yli 2000.

Tänä keväänä saa valkolakin noin 28 500 uutta ylioppilasta. Kaikkiaan ylioppilastutkinnossa hyväksyttyjen määrä oli tuhat enemmän, mutta heidän lukio-opintonsa ovat yhä kesken, joten heistä ei vielä tule ylioppilaita.

Hyväksyttyjen tutkintojen määrä on ollut jo muutamana keväänä alle 30 000:n. - Viime keväänä se oli 29 000, joten nyt on pientä kasvua sentään, kertoo ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Anneli Roman.

Hylättyjä suorituksia on tänä vuonna noin 2200, eli hylkäysprosentti oli seitsemän. Viime keväänä hylättyjen prosenttiosuus oli hieman korkeampi.

Reputukset eivät kasaantuneet tietyille aineille, joskin muiden vuosien tapaan eniten hylkäyksiä tuli tälläkin kertaa matematiikan kokeessa.

Kirjoituksissa uusia kokeita

Ylioppilaskirjoituksissa oli tänä keväänä kaksi uutuutta. Ensinnäkin äidinkielen koe koostui nyt kahdesta arvosteltavasta osasta eli tekstitaidon kokeesta ja esseekokeesta.

- Näistä saadun yhteispistemäärän perusteella määräytyi puolestaan arvosana, Anneli Roman kertoi.

Äidinkielen kokeen muutos ei vaikuttanut ainakaan huonontavasti tuloksiin, sillä eri arvosanoja annettiin hänen mukaansa suhteellisesti jota kuinkin yhtä paljon kuin ennenkin.

Aivan uutena reaaliaineena oli kirjoituksissa nyt mukana terveystiedon koe. Siihen ilmoittautui odotettua enemmän kokelaita, peräti 4500.

- Ilmeisesti kokeeseen on oltu tyytyväisiä, sillä ainakaan tähän mennessä ei ole kuulunut mitään erikoista (opettajilta tai kokelailta). Mutta tietysti nyt, kun tulokset lähtevät kouluihin, olemme vielä kuulolla, Roman huomautti.

Nimilista myöhemmin nettiin

Ylioppilastutkintolautakunnan nettisivuille ilmestyivät tänään arvosanojen pisterajat. Samoin rehtorit saattoivat noutaa koulujensa tulokset sähköisesti. Lautakunta lähetti kaikille kouluille tulokset myös paperitulosteena postitse.

Päivällä ylioppilastutkintolautakunnan puhelimet soivat jatkuvasti, kun koulut kysyivät ja varmistivat yksittäisten kokelaitten tuloksia.

- Lisäksi opettajilla on oikeus ottaa yhteyttä ylioppilastutkintolautakunnan sensoriin, jos haluavat kuulla arvosteluperusteita, Roman huomautti.

Valtakunnallisen tilaston ja kaikkien uusien ylioppilaiden nimilistan ylioppilastutkintolautakunta julkistaa 29. toukokuuta, ja ne ovat tuolloin nähtävillä myös lautakunnan nettisivuilla. Koulut voivat antaa omien oppilaidensa osaltaan tulokset julki jo tätä aiemmin.

Ylioppilastutkintoon ilmoittautui tänä keväänä reilut 41 000 henkilöä. Heistä yli 32 000:lla oli mahdollisuus saada tutkinto valmiiksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.