Valkoinen talo: Obama hyökkää puheessaan Trumpia vastaan

Yhdysvalloissa presidentti Barack Obama aikoo hyökätä puheessaan republikaanien Donald Trumpia vastaan, selviää Valkoisen talon julkaisemasta Obaman puheen osuudesta.  

Obama pitää puheen myöhemmin tänään demokraattien puoluekokouksessa Philadelphiassa. Hän aikoo sanoa kokouslavalla, että Trump on epäpätevä presidentiksi.  

Obama sanoi jo aiemmin tänään tv-haastattelussa, että hän pelkää kaiken olevan mahdollista marraskuun presidentinvaalissa.  

– Olisi pelottavaa saada presidentti, joka ei ole tehtäviensä tasalla eikä ole kiinnostunut oppimaan asioista, joista ei tiedä, Obama sanoi.  

Ei ketään pätevämpää

Obama aikoo ylistää puheessaan demokraattien presidenttiehdokasta Hillary Clintonia. Hän sanoo puheessa, että Yhdysvaltain historiassa ei ole ollut yhtäkään miestä tai naista, joka olisi yhtä pätevä presidentiksi kuin Clinton.   

Obama myös aikoo sanoa, että kukaan ei voi olla täysin valmis työskentelemään presidentin toimistossa, mutta Clintonilla on siihen erinomaiset edellytykset.

– Et voi tietää, millaista on ratkoa kansainvälisiä kriisejä tai lähettää nuoria ihmisiä sotaan, ennen kuin oikeasti istut presidentin työhuoneessa. Mutta Hillary on ollut siellä, hän on ollut osa niitä päätöksiä, Obaman puheessa kirjoitetaan.  

Viikkojen valmistelu  

Obaman avustajien mukaan hän on työstänyt puhettaan viikkojen ajan. Puhe saa valtavan huomion, kun kymmenien miljoonien tv-katsojien odotetaan katsovan Obaman esiintymistä.  

Obaman odotetaan puhuvan myös saavutuksistaan kahdeksan presidenttivuoden aikana ja siitä, miten Yhdysvallat nousi takaisin jaloilleen lamasta.

Valtavan suosionsa avulla hän yrittää myös yhdistää demokraattien rakoilevat joukot tiiviimmin yhteen.

Clintonin pelätään menettävän demokraattien ääniä presidentinvaalissa, koska hänen esivaalien pahimmalla kilpakumppanillaan Bernie Sandersilla on paljon uskollisia kannattajia, jotka eivät halua äänestää Clintonia edes Trumpia vastaan.

Obama on demokraattien puoluekokouksen kolmannen päivän pääpuhuja. Häntä ennen lavalle astuu muun muassa varapresidentti Joe Biden. Puoluekokous päättyy Suomen aikaa huomenna Hillary Clintonin puheeseen.  

Lue myös:

    Uusimmat