Mainos

Valkoihoisia palkataan esittämään työntekijöitä yrityksiin Kiinassa

Valkoihoiset, länsimaalaisen näköiset henkilöt ovat nyt kovaa huutoa kiinalaisyritysten keskuudessa. Kiinassa moni yritys maksaa sievoisia summia länsimaalaisille, jotta nämä esittäisivät firmojen tilaisuuksissa yhtiöiden työntekijöitä tai yhteistyökumppaneita.

Yritykset eivät vaadi palkkaamiltaan länsimaisilta työntekijöiltä minkäänlaista työkokemusta tai kiinan kielen taitoa: tärkeintä on se, että henkilö on valkoihoinen. Kiinalaisyritysten johdossa ajatellaan, että muutaman länsimaalaisen läsnäolo saa yrityksen näyttämään ulkopuolisten - kuten sijoittajien - silmissä kansainväliseltä ja vakavaraiselta yhtiöltä, jolla on erinomaiset kontaktit ulkomaille.

Ajattele kuten kiinalainen -kirjan (Think Like Chinese) kirjoittaja Zhang Haihua valottaa CNN:n haastattelussa erikoista kiinalaistapaa.

- Sanomme Kiinassa, että kasvot ovat tärkeämpi asia kuin itse elämä. Koska länsimaalaiset valtiot nähdään Kiinassa kehittyneinä hyvinvointivaltioina, muutaman länsimaalaisen näköisen "työntekijän" toimiminen firmassa viestittää ulkopuolisille, että täällä yrityksellä on oltava paljon rahaa ja mahtavat kansainväliset kontaktit, Zhang Haihua toteaa.

Varapääjohtajan näyttelemisestä 250 euron palkkio

Pekingissä asuva amerikkalaisnäyttelijä Jonathan Zatkin on yksi niistä lukuisista länsimaalaisista, jotka ovat käärineet mukavat summat kiinalaisyhtiön työntekijänä esiintymisestä. Kiinalainen jalokiviketju maksoi Zatkinille 2 000 yuania eli lähes 250 euroa siitä, että tämä esitti yhtiön italialaisen yhteistyökumppanin varapääjohtajaa.

Zatkin lennätettiin kahden venäläismallin kanssa pieneen kiinalaiskaupunkiin Henanin maakuntaan. Kaupungissa järjestettiin kiinalaisen jalokivikaupan avajaiset, joissa Zatkin piti puheen juhlayleisölle.

- Seisoin lavalla kaupungin pormestarin kanssa ja kerroin, kuinka mahtavaa on ollut työskennellä kyseisessä italialaisfirmassa jo kymmenen vuoden ajan. Lisäksi kiitin kiinalaisia yhteistyökumppaneita kaikesta siitä avusta, jota olemme Kiinasta saaneet, Zatkin kertoo.

"Tulin juuri lennolta"

Kiinalaisyritysten vaatimuksia työntekijöitä esittäville länsimaalaisille ei juuri voi kohtuuttomiksi kutsua. Valkoihoisuuden lisäksi yhtiöt toivovat, ettei "työntekijä" puhu kiinaa ja jos puhuu, niin vain muutaman sanan.

Naisille edustava ulkonäkö on aina plussaa, miehille riittää se, että puku ja kravatti pukevat heitä.

Jotta vaivaantuneilta ja hieman kummallisilta tilanteilta vältyttäisiin, ohjeistetaan länsimaalaisia usein sanomaan yritystilaisuuksissa, että he ovat saapuneet paikalle suoraan lennolta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.