Valkaisevien tuotteiden huomattiin tuhoavan hammasluuta – asiantuntija: ”Ketä kiinnostaa?"

2:20
Hampaan paikkaaminen ei paranna kariesta.

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan vetyperoksidia sisältävien hampaita valkaisevien tuotteiden käyttö voi olla haitallista hammasluulle. Aiheesta uutisoi muiden muassa CNN.

Hampaita valkaisevissa tuotteissa käytettävä vetyperoksidi tekee hymystä kirkkaamman, mutta positiiviset vaikutukset näyttävät jäävän hampaan ulkokuorelle. Sen sijaan syvemmällä hampaassa hiusten vaalennukseenkin käytetty aine voi aiheuttaa tuhoja.

Stocktonin yliopiston tutkijat huomasivat, että hampaita valkaiseva vetyperoksidi voi aiheuttaa tuhoja hammaskiilteen alla hammasluussa. Löydökset esiteltiin vuotuisessa American Society for Biochemistry and Molecular Biology -tapahtumassa.

Vetyperoksidi syö hammasluun kollageeneja

Hampaan osat ovat kruunu ja juuri, kertoo Suomen Hammaslääkäriliitto. Kruunua peittää kiille, jonka alla on hammasluu. Ikenen peitossa oleva hampaan osa on puolestaan hampaan juuri.

Suurin osa hampaita valkaisevista tuotteista keskittyy hampaan kiilteen kirkastamiseen. Kiille koostuu 95-prosenttisesti kivennäissuoloista, minkä vuoksi se on kehon kovinta kudosta. Hammasluu on puolestaan hyvin kollageenipitoista. On kuitenkin todistettu, että vetyperoksidi pystyy läpäisemään hammaskiilteen ja hammasluun. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että hammasluusta löytyvät kollageeniproteiinit kärsivät valkaisevien tuotteiden käytöstä, tutkijat kirjoittavat.

Nyt julkaistua työtä varten tutkijat mallinsivat keinotekoisella hampaalla ja syljellä, miten vetyperoksidi muuntaa hammasluun kollageeniproteiinit pienemmiksi palasiksi.

Tutkimuksesta saadut tulokset vahvistavat, että hampaita valkaisevissa tuotteissa käytetty määrä vetyperoksidia tosiaan riittää kollageeniproteiinien tuhoamiseen – ainakin laboratoriossa. Koska löydökset tehtiin keinotekoisilla hampailla ja syljellä, jatkotutkimuksia tarvitaan.

"Jos se ei ole kliinisesti relevanttia, niin ketä kiinnostaa?"

Hampaita valkaisevat tuotteet ja toimenpiteet ovat suosittuja niin Yhdysvalloissa kuin Suomessakin. CNN:n haastattelema hammaslääkäri Edmond Hewlett kertoo, että hammasluun tuhoutumista ei ole havaittavissa, vaikka useat miljoonat ihmiset käyttävät valkaiseva tuotteita.

Men’s Health -sivuston haastattelema hammaslääketieteen professori John Crbic on samoilla linjoilla. Vaikka vetyperoksidin on havaittu tutkimuksissa vahingoittavan hammasluuta ja kiillettä, yhteyttä ei olla pystytty osoittamaan tosielämässä.

– Jos se ei ole kliinisesti relevanttia, niin ketä kiinnostaa? Crbic kysyy.

Hampaita valkaisevien tuotteiden käyttö lieneekin hampaiden kannalta turvallista, kunhan noudattaa käyttöohjeita.

Tyypillisempiä hampaita valkaisevien tuotteiden sivuvaikutuksia ovat sen sijaan hampaiden herkkyys ja laikukkuus. Lisäksi Hollywood-hymyä toivovat ihmiset saattavat joutua pettymään valkaisevien tuotteiden tuottamaan lopputulokseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja