"VALITUSLUPA SAATU!!! YES!!!" – Harrikka-Jullen 16 000 euron vakuutusmaksu käsitellään uudelleen

Moottoripyörän kaahaus tallentui takaa-ajavien poliisien videolle 1:19
MTV3-kanavan Rikospaikka-ohjelmassa käsiteltiin huhtikuussa 2021 moottoripyöräpoliisien kameraan tallentunutta takaa-ajoa. Video ei liity Julle Kallion tapaukseen.

Porilaisen mediapersoonan taistelu moottoripyöränsä järkyttävän kovan vakuutusmaksun kohtuullistamisesta on nytkähtänyt askeleen eteenpäin.

Kerroimme huhtikuussa 2019 porilaisesta Julle Kalliosta, jonka inhimillinen unohdus johti siihen, että Liikennevakuutuskeskus muisti miestä 16 000 euron maksuvaatimuksella.

Big Brother -ohjelman kertojanakin tutuksi tullut Kallio oli hankkinut käytettynä 30 vuotta vanhan Harley-Davidsonin, mutta oli unohtanut ilmoittaa omistajanvaihdoksesta ja ottaa pyörälle vakuutuksen. Hän ei toisaalta ehtinyt juuri ajamaankaan prätkällä, eikä sillä oltu jouduttu minkäänlaiseen onnettomuuteen. Täysin toissijaisia asioita, kuten pian kävi ilmi.

Kun Kallio tajusi unohtaneensa edellämainitut toimenpiteet, yritti hän paikata tilanteen, mutta saikin Liikennevakuutuskeskukselta jättimäisen laskun.

Kalliolta vaaditaan 7 748,08 euron vakuutusmaksua niiden 15 kuukauden ajalta, jolloin moottoripyörä oli ollut vakuuttamattomana.

Lisäksi päälle lätkäistiin vielä toiset 7 748,08 euroa laiminlyöntimaksuna. Mikäli Kallio olisi ottanut pyörälle vakuutuksen, olisivat vakuutusmaksut olleet tältä ajalta runsaat tuhat euroa.

Kallio korosti jo heti tuoreeltaan, ettei hänen tarkoituksenaan ole päästä kuin koira veräjästä. Hän myöntää toimineensa väärin, mutta pitää 16 000 euron maksua perusteettoman kovana virheeseen nähden.

Haastattelimme tuolloin Liikennevakuutuskeskuksen perintäpäällikköä Vesa Korhosta siitä, miten tällainen on edes mahdollista. Lue Korhosen kommentit täältä.

Tapaus noteerattu myös eduskunnassa

Asiaa on puitu nyt kahden vuoden ajan. Viime toukokuussa kerroimme Turun hallinto-oikeuden hylänneen Kallion valituksen. Tuolloin Kallio ilmoitti vievänsä asian korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mikäli saa siihen luvan, ja tarvittaessa vaikka Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

– Minua henkilökohtaisesti häiritsee se, että lain 27 §:n 1 momentin mukaan maksun on oltava laiminlyödyltä ajalta kohtuullinen. Moottoripyöräni todellinen vakuutusmaksu olisi 700 euroa [vuodessa]. Maalaisjärkeeni ja peruskoulumatematiikkaani ei mene, että unohtunut maksu onkin tapauksessani nyt 16 000 euron luokkaa, Kallio kertoi MTV Uutisille toukokuussa 2020.

– Eihän tämän maksun ole tarkoitus olla sanktio.

Toukokuussa 2020 asiaan tarttui myös kolme kansanedustajaa.

Matias Marttinen (kok.) kertoi tuolloin tehneensä kysymyksen ministerille maksujen määräytymisen perusteista yhdessä kansanedustaja Petri Hurun (ps) ja Kalle Jokisen (kok.) kanssa.

Satakunnan Kansan artikkelin Twitter-tilillään jakanut Marttinen totesi, että 15 500 euron maksusta oli kohtuullisuus kaukana.

Iloisia uutisia

Tänään perjantaina 30. huhtikuuta 2021 Kalliolla on lupa hieman tuulettaa. Syynä ei ole vappuaatto, vaan korkeimman hallinto-oikeuden päätös palauttaa tapaus Valtiokonttorin käsittelyyn. KHO katsoi, että Kalliolle määrätty maksu on ollut liiallinen.

– VALITUSLUPA SAATU!!! YES!!!!!! Kallio viestitti MTV Uutisille vappuaattona.

– Tämä on jo pieni erävoitto. Ilo on kyllä suuri, hän toteaa.

Valitusluvan myötä hallinto-oikeuden ja Valtiokonttorin päätökset kumotaan. Valtiokonttori on määrätty korvaamaan Kallion tähän asti kertyneet oikeudenkäyntikulut.

Valituslupa merkitsee ennen kaikkea sitä, että KHO:n mukaan asiassa on vielä jotain käsiteltävää, mikä antaa Kalliolle toivoa.

– Taistelu jatkuu. Hieno uutinen vappuun! hän hehkutti sosiaalisessa mediassa.

Lähde: Korkein hallinto-oikeus

Artikkelia muokattu 3.5.2021 klo 12.30: Oikaistu aiempi virheellinen väittämä, jonka mukaan tapaus etenisi nyt KHO:n käsittelyyn. KHO määräsi Valtiokonttorin käsittelemään tapauksen uudelleen, ja asian käsittely KHO:ssa päättyi 30.4. Artikkelin otsikkoa muokattu. Pahoittelemme virhettä.

Lue myös:

    Uusimmat