Jullen kamppailu Liikennevakuutuskeskuksen yllätyslaskusta jatkuu: ”15 500 euron maksu 30-vuotiaan nuhapumpun unohtuneesta vakuutuksesta ei ole kohtuullista”

Porilainen Julle Kallio on kamppaillut jo vuoden päivät Liikennevakuutuskeskukselta saamaansa 15 500 euron maksua vastaan.

Hintava jupakka sai alkunsa, kun Kallio oli hankkinut itselleen 30 vuotta vanhan, 883-kuutioisen moottoripyörän. Kallio unohti ilmoittaa omistajanvaihdoksesta ja ottaa pyörälle vakuutuksen. Hän ei toisaalta ehtinyt juuri ajamaankaan sillä, eikä pyörällä oltu jouduttu minkäänlaiseen onnettomuuteenkaan.

Kun Kallio tajusi myöhemmin unohtaneensa edellä mainitut toimenpiteet, yritti hän paikata tilanteen, mutta saikin Liikennevakuutuskeskukselta jättimäisen laskun unohtuneesta liikennevakuutusmaksusta.

Kallio kertoo, että häneltä vaaditaan 7748,08 euron vakuutusmaksua niiden 15 kuukauden ajalta, jolloin moottoripyörä oli ollut vakuuttamattomana. Lisäksi mukaan on lätkäisty vielä toiset 7748,08 euroa laiminlyöntimaksuna. Tällöin kokonaissumma nousee noin 15 500 euroon. Kallion mukaan lasku on täysin kohtuuton, mutta pyyntöihin maksun kohtuullistamiseksi ole suostuttu.

Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen

 Kalliolta vaadittava summa perustuu Liikennevakuutuskeskuksen tekemiin riskilaskelmiin.

– Minulle ei ole selvinnyt, mistä noin suuriksi paisuneet luvut ovat tulleet. Lain mukaan vakuuttamisvelvollisuuden laiminlyönnistä seuraavan maksun on vastattava kohtuulliseksi katsottavaa vakuutusmaksua siltä ajalta, jota laiminlyönti koskee. Tällainen maksu 30-vuotiaasta nuhapumpusta ei ole mielestäni kohtuullista, Kallio päivittelee.

Kallio kertoo Turun hallinto-oikeuden nyt hylänneen hänen tekemänsä valituksen. Kallio ei kuitenkaan aio luovuttaa. Hän kertoo aikovansa luultavasti valittaa tapauksesta korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mikäli hän vain saa valitusluvan. Kallio väläyttää myös asian viemistä tarvittaessa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käsittelyyn.

– Minua henkilökohtaisesti häiritsee se, että lain 27 §:n 1 momentin mukaan maksun on oltava laiminlyödyltä ajalta kohtuullinen. Moottoripyöräni todellinen vakuutusmaksu olisi 700 euroa. Maalaisjärkeeni ja peruskoulumatematiikkaani ei mene, että unohtunut maksu onkin tapauksessani nyt 16000 euron luokkaa. Eihän tämän maksun ole tarkoitus olla sanktio.

Kallio painottaa, että hänen tarkoituksensa ei ole selvitä tapauksesta ilman maksuja, sillä virhe oli hänen. Hän peräänkuuluttaa kuitenkin kohtuullisuutta seurauksiin.

– Mielestäni tässä olisi korjauksen paikka. Ihmiset elävät taloudellisessa ahdingossa, niin ei sitä kyllä tämänkaltaisilla päätöksillä ennaltaehkäistä.

Mikä on Liikennevakuutuskeskuksen tehtävä?

Helsingin Ruoholahdessa toimivan Liikennevakuutuskeskuksen eli LVK:n tehtävänä on muun muassa korvata vakuuttamattomien ajoneuvojen aiheuttamia vahinkoja syyttömille osapuolille. MTV Uutiset haastatteli Liikennevakuutuskeskusta Kallion tapaukseen liittyen viime keväänä:

– LVK perii vakuuttamattomista ajoneuvoista laiminlyöntimaksut, joilla vakuuttamattomien ajoneuvojen aiheuttamat vahingot pyritään kattamaan. Kyseessä on lakisääteinen tehtävä, LVK:n perintäpäällikkö Vesa Korhonen kertoi MTV Uutisille.

Liikennevakuutuksen laiminlyönnistä seuraavan maksun suuruus riippuu LVK:n mukaan ajoneuvosta, vakuutusmaksua vastaavasta maksusta ja vakuuttamattomuusajan pituudesta. Onnettomuuden sattuessa vakuuttamattomuusmaksu kasvaa entisestään.

Vakuuttamattomuusmaksu ei ole vakuutus, joten maksun suuruutta ei lasketa yksilöllisen vakuutuksen mukaan eikä siinä lain mukaan huomioida yksilöllisiä bonuksia tai muita ajoneuvon omistajan mahdollisesti vakuutusmaksusta saamia alennuksia. Maksun laskemisessa ei käytetä myöskään vakuutusyhtiöiden tietoja, vaan summa perustuu Liikennevakuutuskeskuksen tekemiin riskilaskelmiin.

Liikennevakuutuskeskuksen mukaan vakuuttamattomistapauksia on vuosittain noin 40 000. Yli kymmenen tuhannen euron laskuja LVK lähettää vuosittain joitakin kappaleita, mutta suurimmassa osassa tapauksista ajoneuvon omistaja selviää alle 150 euron maksulla.


Lue myös:

    Uusimmat