Valitaanko raiskauksesta syytetty Topi Rönni nuorten MM-kisoihin? Näin Jääkiekkoliitto kommentoi linjaustaan

Topi Rönni palasi viikko sitten jääkiekon SM-liigan otteluihin ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun hänen raiskaussyytteensä tuli julki lokakuussa. MTV Urheilu selvitti nuorten Leijonien vakikasvoihin kuuluneen Rönnin aseman maajoukkuevalinnoissa.

Jääkiekkoliitto on puntaroinut raiskaussyytteen saaneen Topi Rönnin osallistumista maajoukkueen toimintaan. Keskuhyökkääjä pelasi viime viikonloppuna ensimmäiset ottelunsa sen jälkeen, kun hänen raiskaussyytteensä tuli julkisuuteen lokakuussa.

On hyvä muistaa, että Suomessa tuomiovalta on oikeuslaitoksella ja syyttömyysolettama on oleellinen osa sekä ihmisoikeuksia että suomalaisia oikeusperiaatteita. Annamme nyt oikeuslaitoksen tehdä työnsä rauhassa, Tapparan taustäyhtiön Tamhockeyn toimitusjohtaja Mika Aro sanoi marraskuun alussa Tapparan tiedotteessa. Samalla seura totesi joukkueen päävalmentajan päättävän, ketkä pelaavat otteluissa.

Viikko sitten perjantaina Rönni pelasi Tapparan paidassa SM-liigan ottelussa  Sportia vastaan. Lauantaina hän oli seuran alle 20-vuotiaiden mukana ottelussa Lukkoa vastaan.

Ennen Rönnin tapausta myös JYP peluutti raiskaussyytteessä ollutta pelaajaa, kun Severi Lahtinen pelasi SM-liigassa syys-lokakuun otteluissa. JYP purki Lahtisen sopimuksen Päijät-Hämeen käräjäoikeuden tuomittua hänet raiskauksesta kahden vuoden vankeusrangaistukseen. Lahtinen on valittanut tuomiosta hovioikeuteen.

Rönni on kuulunut nuorten Leijonien vakiokalustoon. Hän pelasi vuosi sitten alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Kanadassa ja olisi vahva ehdokas myös Ruotsissa vuodenvaihteessa pelattavaan turnaukseen. Jääkiekkoliiton linjauksen mukaan Rönniä ei kisoissa olla näkemässä.

MTV Urheilu tiedusteli Jääkiekkoliitosta Rönnin asemaa maajoukkuevalinnoissa.

Alle 20-vuotiaiden maajoukkueen GM Kimmo Oikarinen kertoi tapauksen olevan käsittelyssä, mutta ei ottanut tarkemmin kantaa tilanteeseen. Liiton viestintäjohtaja Henna Malmberg vastasi tiedusteluun tekstiviestillä ja kertoi yleisellä tasoilla liiton linjauksesta rikosepäilyn alaisten pelaajien osallistumisesta maajoukkuetoimintaan. 

Malmberg toteaa Jääkiekkoliiton kunnioittavan syyttömyysolettamaa. Liiton linja eroaa kuitenkin JYPin ja Tapparan kannasta.

Rikosoikeudellisen prosessin ollessa käynnissä rikoksesta epäilty henkilö ei voi osallistua maajoukkuetoimintaan, mikäli rikosepäilyssä on kyse toisen henkilökohtaista koskemattomuutta tai seksuaalista itsemääräämisoikeutta vakavasti loukkaavasta menettelystä taikka muusta erityisen vakavasta rikosasiasta, joista todennäköisesti tuomittaisiin vankeusrangaistus siinä tapauksessa, että menettely luettaisiin henkilön syyksi, Malmberg selvittää.

Rönnin syytettä käsitellään maaliskuussa Helsingin käräjäoikeudessa. Raiskauksesta voidaan tuomita vuodesta kuuteen vuotta vankeutta. Rönni oli epäillyn teon aikaan alaikäinen, joten tuomion saadessaan hänet tuomittaisiin nuorena henkilönä alennetun rangaistusasteikon mukaan.

Malmbergin mukaan pelaaja voi osallistua maajoukkueen toimintaan, mikäli hänet todetaan tuomioistuimen päätöksellä syyttömäksi mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, "niin kauan kuin kyseinen lopputulema on voimassa".

Näillä periaatteilla Jääkiekkoliitto haluaa vaikuttaa siihen, että potentiaalisesti maajoukkuetoimintaan osallistuvat pelaajat ja muut henkilöt ymmärtävät toimintaan liittyvän julkisuuden ja sen, että esimerkiksi maajoukkuetoimintaan osallistuvat pelaajat ovat monille nuoremmille pelaajille, urheilijoille ja yleisemminkin nuorille esikuvia, Malmberg kirjoittaa. 

Liitto toivoo, että nämä periaatteet vaikuttavat myös ennaltaehkäisevästi pelaajien ei-toivotunlaisen käyttäytymiseen.

Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-turnaus pelataan Göteborgissa Ruotsissa joulu-tammikuussa.

Lue myös:

    Uusimmat