Pasi Mustosen ja Noora Rädyn riita saa dramaattisen loppukohtauksen – kovien syytösten tutkinta huipentuu ensi viikolla

Mistä päävalmentaja Mustosen ja naisleijonien välirikossa on kysymys? 10:43
Pasi Mustonen esitti kovia syytöksiä kahdesta Pekingin olympiajoukkueen pelaajasta Huomenta Suomen lähetyksessä maaliskuussa 2023.

Naisleijonien entistä päävalmentajaa Pasi Mustosta koskevia syytöksiä ja hänestä tutkintapyynnön tehneiden naisleijonien tapausta käsitellään Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunnan kuulemisissa ensi viikolla. Niiden myötä kurinpitovaliokunta on vihdoin pääsemässä maaliin ratkaisunsa kanssa.

Naisleijonien entisen päävalmentajan Pasi Mustosen ja maalivahti Noora Rädyn vuosia kestänyt välienselvittely huipentuu ensi viikolla Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunnan järjestämissä, oikeuskäsittelyä muistuttavissa kuulemisissa.

Mustosen väitettyä epäasiallista toimintaa tutkinut Suomen urheilun eettinen keskus eli Suek sai raporttinsa valmiiksi vajaa vuosi sitten, jonka jälkeen Mustosen ja kuuden naisleijonan esittämiä syytöksiä on perannut Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunta.

Kurinpitovaliokunnan urakka on MTV Urheilun tietojen mukaan pitkittynyt tutkinnan aikana ilmenneistä uusista seikoista, asianosaisten kuulemisten sopimisen vaikeudesta ja mahdollisesti myös kurinpitovaliokunnan puheenjohtajan vaihtumisesta johtuen.

Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunnan nykyinen puheenjohtaja, juristi Eemeli Saros sai tapauksen käsiinsä viime kesänä, kun hänet valittiin luottamustoimeen Jääkiekkoliiton liittovaltuuston kokouksessa 10. kesäkuuta. Tätä ennen kurinpitovaliokunnan tutkintaa johti sen entinen puheenjohtaja, urheiluoikeuden professori Antti Aine.

Saroksen puheiden perusteella ratkaisua käytännössä kaksi vuotta sitten alkaneeseen vyyhtiin voi odottaa jo seuraavien kahden kuukauden aikana.

– Kuulemiset ovat ensi viikolla kahtena päivänä. Asian ratkaisun aikataulu riippuu vähän siitä, riittävätkö ne kaksi päivää vai tarvitsemmeko vielä kolmannen kuulemispäivän. Jos ensi viikolla saadaan kaikki henkilöt, joita on tarkoitus kuulla, kuultua, päätös sitten kaiken järjen mukaan on helmikuun aikana ulkona, Saros arvioi MTV Urheilulle.

– Jos yksi lisäpäivä pitää vielä jumpata, niin aikataulu riippuu siitä, miten nopeasti saadaan se kuuleminen suoritettua. Helmi-maaliskuu on realistinen haarukka, riippuen edellä mainitusta.

Saros vahvistaa, että Suekin tutkintapäällikön Jouko Ikosen tekemää yli 300-sivuista raporttia aiotaan hyödyntää kurinpitovaliokunnan tekemässä tutkinnassa. 

– Iso osa näytöstä, jota otetaan vastaan, pohjautuu siihen, ja kuulemisissa on vielä osapuolille haluttu antaa mahdollisuus esittää kysymyksiä todistajille, Saros kertoo.

Kurinpitovaliokunnan on tarkoitus siis kuulla molempien osapuolien kutsumia todistajia niin kuin myös asianosaisia, kuten Mustosta ja Rätyä. Saroksen yllä lausumaan viitaten myös kuultavien ristikuulustelu on mahdollista.

– Osaa asianosaisista henkilöistä kuullaan ja osan kohdalla käydään Suekin raportissa lausuttu läpi, jos se on osapuolten kesken todettu riittäväksi, Saros sanoo.

MTV Urheilu tavoitti tapauksen osapuolista Pasi Mustosen ja naisleijonia edustavan asianajajan Matti Huhtamäen, joista kumpikaan ei halunnut kommentoida kurinpitovaliokunnan tutkintaa tässä vaiheessa.

Näin Mustosen tapaus on edennyt

Alun perin monivaiheinen prosessi Mustosta vastaan käynnistyi jo loppuvuodesta 2021, kun Noora Rädyn ja päävalmentajan välinen kiista maajoukkuevalinnoista ponnahti julkiseksi. Maalivahtina kautta aikojen meritoituneinta suomalaista naiskiekkoilijaa ei lopulta valittu Pekingin olympiajoukkueeseen.

Näin Noora Räty reagoi Pasi Mustosen vastattua Leijonakuningatar-kirjassa esitettyihin väitteisiin 1:43
Näin Noora Räty reagoi Pasi Mustosen vastattua Leijonakuningatar-kirjassa esitettyihin väitteisiin.

Talvella 2022 järjestettyjen olympialaisten alla Pelaajayhdistys toimitti Jääkiekkoliitolle yhteensä 16 pelaajan nimeämättömät kirjeet, joissa nostettiin esiin epäkohtia kahdeksan vuotta päävalmentajana työskennelleen Mustosen toiminnasta. 

Mustonen lähti Pekingin kisoista kotiin kesken turnauksen henkilökohtaisten syiden vuoksi. Riitaisista tunnelmista huolimatta Naisleijonat otti kisoista olympiapronssia joukkueen nykyisen päävalmentajan Juuso Toivolan alaisuudessa.

Suek aloitti tutkinnan Mustosen toiminnasta syksyllä 2022, kun yhteensä kuusi maajoukkueen entistä tai silloista pelaajaa ilmoitti Jääkiekkoliitolle kokeneensa päävalmentajalta epäasiallista käytöstä. Suekin tutkinnan aikana myös Mustonen teki oman tutkintapyynnön hänestä Suekille valittaneista pelaajista, joiden toimintaa hän itse piti kiusaamisena.

Suekin tutkinnan valmistumisen jälkeen helmikuussa 2023 asia siirtyi Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunnan ratkaistavaksi. Kurinpitovaliokunta päätti tehdä tapahtuneesta oman tutkintansa, jonka jälkeen se tekee päätökset mahdollisista seuraamuksista.

Tapaukselle omanlaisen juonteensa tekee se, ettei Mustonen ole enää työsuhteessa Jääkiekkoliittoon. Hänen työsarkansa Naisleijonissa päättyi alkuvuodesta 2022. Myöskään Mustosesta valittaneet pelaajat eivät enää vaikuta naisten jääkiekkomaajoukkueessa.

Lue myös:

    Uusimmat