Pasi Mustosen ja Noora Rädyn tapauksessa erikoinen käänne – syynä Naisleijonien MM-kisat

Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunta on päättänyt viivyttää Pasi Mustosta ja Noora Rätyä koskevan kurinpitokäsittelyn ratkaisua naisten jääkiekon MM-kisojen yli. Tavoitteena on suoda työrauha Naisleijonien MM-joukkueelle.

Naisten maajoukkueen entisen päävalmentajan Pasi Mustosen kurinpitokäsittely, jossa toisena osapuolena on ex-maalivahti Noora Räty ja muita entisiä Naisleijonien pelaajia, on saatettu kuulemisia myöten maaliin helmikuun lopulla. Päätöstä asiassa ei kuitenkaan haluta vielä tuoda julkisuuteen tai edes osapuolten tietoon ennen kuin Naisleijonat on saanut urakkansa päätökseen Uticassa, Yhdysvalloissa järjestettävissä MM-kisoissa.

Ratkaisun viivyttämisellä pyritään takaamaan työrauha huhtikuun alussa alkaviin MM-kisoihin valmistautuvalle joukkueelle. 

Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunnan viivytyspäätöstä voi pitää osin perusteltuna mutta myös erikoisena, sillä nykyisen maajoukkueen jäsenistä kukaan ei ole suoraan tekemisissä Mustoseen ja ex-naisleijoniin kohdistuneessa tutkinnassa.

Kurinpitovaliokunnan toinen perustelu viivästykselle on se, että se on "kaikkien osapuolten etujen mukaista pitkällä aikavälillä".

Viikkojen mittaista viivytystä on pidetty kurinpitovaliokunnassa tapauksen kokonaisuuden kannalta vähäisenä.

MTV Urheilu on saanut vahvistuksen asiaan kahdesta eri lähteestä.

Alun perin tapauksen piti ratketa jo helmikuun lopussa julkistettavalla päätöksellä, mutta yllättäen tuolloin järjestettiin vielä ylimääräinen kuuleminen, jossa todistuksensa kiharaisessa tapauksessa antoi ensimmäisissä kuulemisissa esille nostettu henkilö.

Kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja Eemeli Saros arvioi MTV Urheilulle lopullisen päätöksen tapauksesta tulevan huhtikuun aikana.

Asiaa puitu jo yli kaksi vuotta

Monivaiheinen prosessi Mustosta vastaan käynnistyi jo loppuvuodesta 2021, kun Rädyn ja päävalmentajan välinen kiista maajoukkuevalinnoista ponnahti julkiseksi. Maalivahtina kautta aikojen meritoituneinta suomalaista naiskiekkoilijaa ei lopulta valittu Pekingin olympiajoukkueeseen.

Talvella 2022 järjestettyjen olympialaisten alla Pelaajayhdistys toimitti Jääkiekkoliitolle yhteensä 16 pelaajan nimeämättömät kirjeet, joissa nostettiin esiin epäkohtia kahdeksan vuotta päävalmentajana työskennelleen Mustosen toiminnasta. 

Mustonen lähti Pekingin kisoista kotiin kesken turnauksen henkilökohtaisten syiden vuoksi. Riitaisista tunnelmista huolimatta Naisleijonat otti kisoista olympiapronssia joukkueen nykyisen päävalmentajan Juuso Toivolan alaisuudessa.

Suek aloitti tutkinnan Mustosen toiminnasta syksyllä 2022, kun yhteensä kuusi maajoukkueen entistä tai silloista pelaajaa ilmoitti Jääkiekkoliitolle kokeneensa päävalmentajalta epäasiallista käytöstä. Suekin tutkinnan aikana myös Mustonen teki oman tutkintapyynnön hänestä Suekille valittaneista pelaajista, joiden toimintaa hän itse piti kiusaamisena.

Suekin tutkinnan valmistumisen jälkeen helmikuussa 2023 asia siirtyi Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunnan ratkaistavaksi. Kurinpitovaliokunta päätti tehdä tapahtuneesta oman tutkintansa, jonka jälkeen se tekee päätökset mahdollisista seuraamuksista.

Tapaukselle omanlaisen juonteensa tekee se, ettei Mustonen ole enää työsuhteessa Jääkiekkoliittoon. Hänen työsarkansa Naisleijonissa päättyi alkuvuodesta 2022. Myöskään Mustosesta valittaneet pelaajat eivät enää vaikuta naisten jääkiekkomaajoukkueessa.

Lue myös:

    Uusimmat