Valioliiga vaarassa ajautua kaaokseen: kautta voi olla mahdotonta enää jatkaa – näin seurat haluavat ratkaista tilanteen

Vähintään puolet valioliigajoukkueista haluaa kauden päättyvän heinäkuun alkuun mennessä, vaikka se tarkoittaisi, että useampi kierros jäisi pelaamatta. Asiasta uutisoi lontoolainen The Times.

Vaikka alun perin näytti siltä, että valioliigaseurat kauttaaltaan haluaisivat pelata kauden 2020–2021 loppuun asti, kesällä umpeutuvat pelaajien ja muiden seuratyöntekijöiden sopimukset tekevät suunnitelmasta lähes mahdottoman. Siksi useiden seurojen mieli on jo muuttunut.

– Olemme vaarassa ajautua kaoottiseen tilanteeseen, Valioliigan sisäpiiriläinen kommentoi tilannetta The Timesille.

Fifa on jo esittänyt toimenpiteitä, joiden avulla seurat voisivat jatkaa pelaajasopimuksia, jotka päättyvät 30. kesäkuuta. Ongelmaksi kuitenkin muodostuu englantilainen työlainsäädäntö, jonka mukaan Fifan ehdottamia yksipuolisia sopimusten pidennyksiä on täysin mahdotonta tehdä.

Suurin osa pelaajista, joiden sopimukset päättyvät kesällä, ovat vapaita tekemään sopimuksen minkä tahansa seuran kanssa. Siten kauden jatkaminen heinäkuussa johtaisi tilanteeseen, jossa pelaajat voisivat vaihtaa joukkuetta kesken kauden loppuhuipennuksen.

Tällä hetkellä usea valioliigaseura kamppailee jo pyrkimyksissä alentaa pelaajien palkkoja, mutta umpeutuvien sopimusten jatkaminen vaikuttaa seurojen mielestä vieläkin haastavammalta toimenpiteeltä.

The Timesin mukaan edellä mainituista syistä ainakin puolet seuroista haluaa kauden päättyvän viimeistään heinäkuun alkuun mennessä, vaikka pelejä ei pystyisi jatkamaan ennen kesäkuuta. Päätöksen tekemiseen vaaditaan lehden mukaan vähintään 14 seuran muodostama enemmistö.

Jos kautta ei pystyttäisi jatkamaan ennen kesäkuun puoltaväliä, näyttäisi todennäköiseltä, että seurat haluaisivat päättää pelikauden 2019–2020 tämänhetkiseen tilanteeseen.

Valioliigan kaudesta on tällä hetkellä pelaamatta yhteensä 92 ottelua eli hieman yli yhdeksän täyttä kierrosta. Suurin osa joukkueista on pelannut 29 ottelua.

Jos kausi keskeytetään ennen aikojaan, ykkösvaihtoehto mestarin, europaikkojen ja putoajien ratkaisemiseksi olisi The Timesin arvion mukaan järjestää joukkueet sarjataulukossa pistekeskiarvon perusteella.

Teemu Pukin edustama Norwich City on tällä hetkellä Valioliigan viimeisenä ja siten varmasti kolmen putoajan joukossa. Mestarien liigan paikat menisivät mestarille Liverpoolille sekä Leicester Citylle, Chelsealle ja Manchester Unitedille, kun sarjakakkonen Manchester City on saanut kahden vuoden kilpailukiellon Uefalta taloudellisten pelisääntöjen rikkomisesta.

Lue myös:

    Uusimmat