Mainos

Valiokunta: lisää jatkoaikaa kullankaivajille

Hallituspuolueet joutuvat paikkaamaan kaivoslain valiokuntakäsittelyssä sattunutta kömmähdystä jälkikäteen.

Uuden lain myötä koneellinen kullankaivu Lemmenjoen kansallispuistossa loppuu. Kullankaivulle tuli kuitenkin talousvaliokunnassa peräti 15 vuoden siirtymäaika, kun opposition esitys voitti arvalla. Äänestys asiasta päättyi tasan 6-6.

Äänestys meni tasan, koska kokoomuksen Marjo Matikainen-Kallström jätti äänestämättä ja vihreiden Oras Tynkkynen ei ehtinyt äänestykseen. Syyksi kerrottiin junan myöhästyminen.

Hallitus esitti alun perin kahdeksan vuoden siirtymäaikaa, ja hallitusryhmien kesken oli neuvoteltu kompromissi yhdeksän vuoden siirtymäajasta.

Tapahtuneesta kuultuaan hallituspuolueiden ryhmänjohtajat puuttuivat asiaan. Ryhmänjohtajat päättivät muuttaa esityksen suuressa valiokunnassa niin, että siirtymäajaksi tulee hallituspuolueiden sopimat yhdeksän vuotta.

Kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Pekka Ravi perusteli valiokunnan päätöksen jyräämistä hallituksen pelisäännöillä, joiden mukaan yhteisesti sovituista asioista pidetään kiinni.

Vihreät ovat halunneet lopettaa kullankaivun Lemmenjoella aiemmin kuin muut. Matikainen-Kallström sanoi olleensa kymmenen vuoden siirtymäajan kannalla. Keskustan Mauri Salo olisi tyytynyt valiokunnan päätökseen 15 vuoden siirtymäajasta.

Työtapaturma valiokuntakäsittelyssä oli hallitukselle jo toinen kuluneella viikolla. Suureen valiokuntaan lähtee korjailtavaksi myös vaalijärjestelmäuudistus, koska kolme hallituspuolueiden edustajaa äänesti "väärin" valtakunnallisesta äänikynnyksestä.

Kielto tuli jo 1991

Suojelusäännösten mukaan koneellinen kullanhuuhdonta on ollut kiellettyä Lemmenjoen kansallispuistossa jo vuodesta 1991. Konekaivua on saanut kuitenkin jatkaa niillä valtauksilla ja kaivoksilla, jotka olivat olemassa ennen uusia määräyksiä.

Lemmenjoella arvioidaan olevan kultaa vielä ainakin 1200 kiloa, ja siitä vain osa kyetään hyödyntämään ilman konevoimaa. Nykyiset löydökset saataisiin hyödynnettyä koneellisesti loppuun noin 15 vuodessa.

Uudistuksen myötä kullanhuuhdonta perustuu vastedes lupaan, eikä enää vanhaan valtausoikeuteen. Muualla kuin suojelualueilla myös koneellinen huuhdonta on edelleen mahdollista.

Perinteinen kullanhuuhdonta on tarkoitus säilyttää alueilla, jotka siihen soveltuvat.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.