Valiokunnan oppositioedustajat ryöpyttävät sote-pakettia – "Hallituksen malli johtaa kermankuorintaan"

Oppositio arvostelee ankarasti hallituksen sote-pakettia. Sosiaali- ja terveysvaliokunta sai tänään valmiiksi paketin käsittelyn, mutta hyväksyntä ei ollut yksimielinen. Paketti palaa vielä sote-valiokuntaan perustuslakivaliokunnan käsittelyn jälkeen.

Opposition mukaan ongelmia aiheuttaa erityisesti keskustan ja kokoomuksen päättämä kytkös maakuntamallin ja valinnanvapauden välille.

Esimerkiksi valiokunnan jäsenen, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen (vas.) mielestä mietintöluonnoksiin sisältyy edelleen isoja perustuslaillisia ja rahoituksellisia ongelmia.

– Hallituksen sote-malli johtaa yli- ja alihoitoon sekä kermankuorintaan. Yksityiseltä julkiselle siirtyvien potilaiden aiheuttamiin lisäkustannuksiin ei ole varauduttu. Lisäksi on suuri riski sille, että terveysmarkkinat keskittyvät, sanoo Pekonen tiedotteessaan.

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluodon mukaan hallituksen valinnanvapausmalli rikkoo sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteensovittamisen. Vihreiden mielestä valinnanvapautta pitäisi edistää esimerkiksi tarkkaan harkittujen palvelusetelien avulla.

RKP:n kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi on huolissaan esimerkiksi maakuntien erikokoisuudesta johtuvasta demokratiavajeesta, maakuntien verotusoikeuden puuttumisesta ja kielellisten oikeuksien turvaamisesta.

Lue myös:

    Uusimmat