Mainos

Hallitukselle kiitosta ja risuja sote-päätöksestä – "Valtava yhtiöittämisen ja yksityistämisen himmeli"

4:12

Hallituksen illalla esittelemä sote-uudistus ja sen valinnanvapausmalli on ehtinyt tuoreeltaan kerätä kiitosta, mutta yhtälailla kritiikkiä.

– Ensitietojen perusteella hallitus on onnistunut vaativassa tehtävässään. Valinnanvapaus toteutuu laajana, mikä on tärkeä asia suomalaisille, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi.

Elinkeinoelämän keskusliitossa hallituksen linjauksia valinnanvapaudesta pidettiin kokonaisuutena hyvinä. EK:ssa valinnanvapaus olisi ulotettu pidemmällekin.

– Valitettavasti hallituksen rohkeus ulottaa valinnanvapaus erityistason terveyspalveluihin loppui kesken, EK:n johtaja Ilkka Oksala sanoi. 

Oppositiossa mallia pidettiin muun muassa uutena himmelinä.

– Hallitus korostaa vasta julkaisemansa valinnanvapausmallin ratkaisevan nopean lääkäriin pääsyn. Samaan tavoitteeseen olisi kuitenkin mahdollista päästä ilman valtavaa yhtiöittämisen ja yksityistämisen himmeliä, jos perustason sosiaali- ja terveydenhuolto asetettaisiin ansaitsemaansa arvoon, SDP:n kansanedustaja Tuula Haatainen kommentoi. 

Myös Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson näkee mallissa enemmän hyötyä isoille yhtiöille kuin kansalaisille.

– Tämä on hieno joululahja Mehiläiselle ja Attendolle, ei suomalaisille kansalaisille, Andersson kirjoitti twitterissä.

– Uudistuksen kannalta keskeinen perus- ja erityispalveluiden välinen integraatio uhkaa jäädä puolitiehen. Ellei integraatiosta huolehdita, on vaarana, että sairaita ja palveluita tarvitsevia ihmisiä pompotellaan jatkossakin luukulta ja lääkäriltä toiselle turhan päiten, Vihreiden varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Touko Aalto puolestaan sanoi. 

Lääkäripalveluja tuottavien yritysten edunvalvontajärjestössä sopu otettiin sen sijaan hyvänä lähtökohtana vastaan. 

– Kun kansalaisen valittavana ovat sekä julkisen että yksityisen sektorin tuottajat, palvelut tulevat nykyistä paremmin kansalaisten saataville, mikä on ollut yksi uudistuksen tärkeimmistä tavoitteista. Esityksen yksityiskohdissa on vielä hiomista, mutta jatkovalmistelulle on nyt luotu hyvä pohja, Lääkäripalveluyritykset ry:n puheenjohtaja Asko Koskinen sanoi. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.