Välimerestä löytyi vedenalainen tulivuori

Italialaiset asiantuntijat ovat löytäneet eteläisestä Välimerestä valtaisan vedenalaisen tulivuoren. Edelleen toimiva Marsili-tulivuori sijaitsee Tyrrhenanmeressä suurin piirtein Napolin ja Sisilian puolivälissä. Tulivuori on 65 kilometriä pitkä ja 40 kilometriä leveä.

Välimeren tulivuori

Italian kansallisen tutkimusviraston mukaan Marsili on Euroopan suurin tulivuori. Tulivuoren kraatteri sijaitsee 500 metriä merenpinnan alapuolella. Italialaisten lehtitietojen mukaan asiantuntijoita ei niinkään huolestuta mahdollinen tulivuorenpurkaus kuin se, että tulivuoren reunoilla havaitut kivimassat saattaisivat lähteä liikkeelle ja nostattaa hyökyaaltoja.

Vedenalaiset tulivuorenpurkaukset tai meren pohjassa sattuneet maankuoren liikkeet aiheuttavat aika ajoin hyökyaaltoja eli tsunameja Tyynellämerellä ja Aasiassa. Aallot voivat olla jopa 30-metrisiä, ja niiden aiheuttamissa katastrofeissa on kuollut kymmeniätuhansia ihmisiä.

Hyökyaallot uhkaisivat etenkin Sisilian ja saaren pohjoispuolella sijaitsevien Liparisaarten turistialueita. Alueen poliittiset johtohenkilöt ovatkin jo vaatineet toimia uhkan torjumiseksi.
(STT-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja