Väli-Suomen Media: Uhkailua, nöyryytystä ja 17 tunnin työpäiviä – ihmiskaupan uhreja paljastuu yhä enemmän

Tänä vuonna poliisille on tehty ihmiskaupasta 33 rikosilmoitusta, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin. Asiasta kertoo Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalainen. 

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään ohjautuu puolestaan 50–60 uhria vuosittain, enemmän kuin vuosina 2006–2009 yhteensä.

Todellisuudessa uhreja on paljon enemmän. Kansalaisjärjestö Walk Freen selvityksen mukaan Suomessa elää noin 6 700 ihmistä orjuutta vastaavissa olosuhteissa: taloudellisesti hyväksikäytettyinä, väkivallalla uhattuina ja vailla omaa vapaata tahtoa. Luku on nelinkertainen Ruotsiin ja kuusinkertainen Norjaan verrattuna.

Walk Freen luku tuntuu valtavalta siihen nähden, että ihmiskaupasta on tehty Suomessa 2010-luvulla vain muutamia kymmeniä rikosilmoituksia vuosittain. Tuomioiden määrä on vielä selvästi pienempi.

Walk Freen analyysi ei kuitenkaan ole välttämättä suuresti virheellinen. Kansainvälisissä tutkimuksissa on arvioitu, että noin kymmenen prosenttia ihmiskaupasta onnistutaan tunnistamaan.

– Ihmiskauppa on pääosin piilorikollisuutta, jonka tarkkaa määrää ei tiedä kukaan, sanoo Suomen kansallinen ihmiskaupparaportoija, ylitarkastaja Venla Roth.

Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalainen kertoo, että yksi uhreista oli intialainen mies, joka houkuteltiin vuonna 2013 vantaalaiseen pizzeriaan lupauksilla hyvästä palkasta ja paremmasta elämästä. Todellisuudessa hänet pakotettiin tekemään 16 kuukauden ajan ilmaiseksi jopa 17 tunnin työpäiviä. Miestä nöyryytettiin, uhkailtiin ja häneen kohdistettiin väkivaltaa.

Lisäksi uhri eristettiin muusta maailmasta. Hän liikkui vain ravintolan ja lähistöllä sijaitsevaan asunnon välillä, häntä kiellettiin puhumasta asiakkaiden kanssa ja hänen puhelintaan valvottiin.

Ravintolan omistajat takavarikoivat miehen pankkikortin ja passin. Hänen nimellään avattiin suomalainen pankkitili, jonne maksettiin pientä palkkaa, mutta ravintolan omistajat käyttivät tiliä omiin menoihinsa.

Puolentoista vuoden aikana miehelle annettiin alle 2 000 euroa käteistä. Palvelualojen ammattiliitto laski myöhemmin poliisin pyynnöstä, paljonko miehelle olisi pitänyt maksaa. Loppusummaksi tuli yli 152 000 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat