Valetunnustus Vantaan lehdenjakajan murhassa antoi malliesimerkin, miksei poliisi kerro tapauksesta kaikkea – "Tunnustus ei pelkästään riitä"

Vantaan Myyrmäen lehdenjakajan murha on jälleen pimeä eikä ketään ole tällä hetkellä kiinniotettuna tai vangittuna teosta. Poliisi vapautti tämän viikon alussa 19-vuotiaan miehen, joka vangittiin viime torstaina murhasta epäiltynä. Mies vangittiin lievemmällä, syytä epäillä -perusteella.

Tutkinnan perusteella henkilöä ei ole syytä epäillä rikoksesta.

Viime viikolla vangittu nuori mies ilmoittautui itse poliisille viime viikon alkupuolella ja kertoi syyllistyneensä tekoon. Poliisin mukaan miehen tunnustus perustui kuitenkin mediasta saatuihin tietoihin.

Kaksi väärää tunnustusta viikon sisään

MTV:n Rikostoimittajat puhui tällä viikolla Uutisaamussa vääristä tunnustuksista. Itä-Uudenmaan poliisilla oli viime viikolla peräti kaksi väärää tunnustusta.

– Aika ajoin näitä valetunnustuksia on. Tämä 19-vuotias, jota hetken aikaa epäiltiin postinjakajan murhasta, kertoi poliisille käytännössä niitä tietoja, joita media oli jo kertonut. Tämä on konkreettinen hyvä esimerkki siitä, että kun poliisi sanoo, että asiasta ei voida tutkinnallisista syistä vielä tiedottaa, se on juurikin tästä syystä, että mediaan ei anneta olennaisimpia seikkoja, jotka ovat vain tekijän ja poliisin tiedossa, rikostoimittaja Pekka Lehtinen sanoo.

– Tämä on myös tärkeä muistutus ja esimerkki siitä, että tunnustus ei pelkästään riitä. Teknisillä tutkinnalla ja kuulusteluissa pystyttiin sulkemaan tämä nuori mies pois epäillyn asemasta, hän lisää.

Poliisin pitää kuitenkin varmistua siitä, että tunnustaja on todella väärä, eikä asialla ole oikea epäilty.

– Harmi, että nämä väärät tunnustukset vievät aikaa poliisilta ja oikealta tutkinnalta, koska aina pitää varmistua siitä, olisiko muuta näyttöä näitä tunnustajia kohtaan, rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmén sanoo.

– Tutkinnan kannalta oli kuitenkin hyvä, että nämä väärät epäillyt saatiin nopeasti suljettua pois tutkinnasta, rikostoimittaja Eetu Ruonakoski toteaa.

Postinjakajan murha on herättänyt paljon huolta erityisesti muiden varhaisjakelijoiden keskuudessa, kuten myös Myyrmannissa asuvissa ihmisissä.

– Poliisi on tehnyt työntäyteisiä päiviä ja tutkinnassa eletään varmasti vieläkin hyvin kriittisiä aikoja, koska ei tästä murhasta vielä kovin pitkä aika ole kulunut, Lehtinen uskoo.

MTV:n Rikostoimittajat keskustelivat postinjakajan murhan ja väärien tunnustusten lisäksi myös Oulun Hiirosissa tapahtuneesta erikoisesta nuoren naisen henkirikoksesta ja törkeästä vapaudenriistosta. Katso keskustelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja