Poliisilla salaista tietoa postinkantajan murhasta Vantaalla – sanoo rikoksen ratkeavan: "Ei pelkkä uskon asia"

Vantaalla marraskuussa 2022 tapahtunut postinkantajan murha ratkeaa vielä, poliisi vakuuttaa. Tutkinnanjohtaja kertoo, että hänellä on tiedossaan "salaisia seikkoja".

Vantaalla jo toista vuotta pimeänä pysynyt postinkantajan murha on yhä keskusrikospoliisin aktiivisessa tutkinnassa. Poliisi on kesän aikana tarkastanut kansalaisilta saapuneita vihjeitä ja ryhtyy syksyn aikana kuulusteluihin.

Tapauksen tutkinnanjohtaja Olli Töyräs keskusrikospoliisista ei kuitenkaan kerro, ketä poliisi aikoo kuulustella ja miksi.

– Melkein kaksi vuotta on pitkä aika henkirikosasiassa, mutta haluan alleviivata, että tutkinta on aktiivista. Meillä on selkeät askelmerkit siihen mitä teemme. Syksyn aikana myös teknistä näyttöä käydään uudelleen läpi, Töyräs sanoo.

Tutkinnanjohtajan mukaan poliisi tekee tällä hetkellä "hiljaista puurtamista" ihmisten puhuttamisen, teknisen tutkinnan ja vihjeiden parissa. Viimeksi mainittuja poliisi on saanut lisää joka kerta, kun tapaus on nostettu esiin mediassa.

– Kaikki vihjeet on tarkistettu, mutta on liian aikaista sanoa, ovatko vihjeet olleet relevantteja. Sitten meillä on asioita, joita tutkitaan parhaillaan keskusrikospoliisin rikoslaboratoriossa.

Kaikki tapausta koskevat voi ilmoittaa keskusrikospoliisin numeroon 0295 418 622 tai sähköpostitse rikosvihje.krp@poliisi.fi.

Silmitön hyökkäys aamuyöllä

Helsingin Sanomien varhaisjakajana toiminut 24-vuotias nainen joutui vakavan väkivallan uhriksi 17. marraskuuta 2022. Väkivallanteko tapahtui aamuyöllä Vantaalla Myyrmäentie 6 D:n edessä. 

Silminnäkijähavaintojen ja poliisin arvion mukaan teko voidaan rajata hyvin tarkasti kello 3.30-3.38 väliselle ajalle.

Naisen postinjakokierros D-rapussa oli juuri päättynyt ja hän astui ulos pihalle, kun tummiin vaatteisiin pukeutunut henkilö hyökkäsi hänen kimppuunsa silmitöntä väkivaltaa käyttäen.

Teko keskeytyi, kun ulkopuolinen henkilö saapui läheiselle roskakatokselle. Murhaaja ehti paeta paikalta juosten Louhelan aseman suuntaan, vaikka poliisi saapui paikalle hyvin pian hätäpuhelun jälkeen.

Postinkantaja kuoli saamiinsa vammoihin myöhemmin sairaalassa. Rikoksen tekotapa on tällä hetkellä ainoastaan poliisin ja tekijän tiedossa. 

Kaksi epäiltyä suljettiin pois

Poliisi otti ensimmäisen epäillyn kiinni jo tapahtumayönä, ja käräjäoikeus vangitsi hänet. Muutamaa päivää myöhemmin mies kuitenkin vapautettiin, sillä valvontakameranauhat todistivat, että epäilty oli rikoksen tapahtuessa toisaalla.

Toinen epäilty ilmoittautui itse poliisille. Poliisin mukaan miehen tunnustus perustui kuitenkin mediasta saatuihin tietoihin eikä hän kuulustelujen ja teknisen näytön perusteella liittynyt henkirikokseen.

Tapauksen tutkinta siirtyi keskusrikospoliisille maaliskuussa 2023. Töyräs kertoi MTV:lle aiemmin, että poliisi uskoo murhan olevan motiiviton henkirikos, jonka tekijä on mahdollisesti kärsinyt mielenterveysongelmista.

Tämän puolesta puhuu se, ettei postinkantajan elämäntilanteesta löytynyt mitään viitteitä sellaisesta, mikä olisi selittänyt rikosta. 

"Ei pelkkä uskon asia"

Pitkään selvittämättömille henkirikoksille on tyypillistä, että yksi kolmesta vaihtoehdosta toteutuu. 

Yksi on se, että poliisi onnistuu lopulta keräämään tarpeeksi näyttöä – käymällä jo olemassa olevaa todistusaineistoa läpi tai hankkimalla uutta – ja yhdistämään sen mahdolliseen rikoksentekijään.

Toinen on se, että rikoksentekijä paljastuu sattumalta toisen, henkirikokseen liittymättömän rikoksen yhteydessä. 

Näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos poliisilla on hallussaan henkirikoksesta epäillyn DNA-näyte ja sama näyte taltioidaan toisen rikoksen tutkinnassa.

Kolmas on se, että rikos jää kuin jääkin lopullisesti selvittämättömäksi.

Töyräksellä on takanaan 30 vuoden ura väkivaltarikosten selvittämisessä. Hän uskoo, ettei postinkantajan murha ei jää ratkaisemattomaksi.

– Se ei myöskään ole pelkkä uskon asia. Minulla on tiedossa salaisia seikkoja, joita ei voi vielä avata. Mutta ehkä sekin päivä koittaa, että näistä voidaan kertoa jälkeenpäin, Töyräs sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat