Valepoliisin onnistui huiputtaa naapureitaan – "Tarina oli niin uskomaton, ettei sitä olisi voinut kukaan keksiä”

Helsingin käräjäoikeus on langettanut 34-vuotiaalle miehelle neljä kuukautta vankeutta poliisina esiintymisestä ja muista rikoksista.

Teko tapahtui marraskuussa 2014. 34-vuotias oli soittanut kerrostalossa asuvan nuorehkon pariskunnan ovikelloa myöhään illalla.

Miesasukas oli avannut, jolloin 34-vuotias oli ilmoittanut olevansa poliisi. Valepoliisi näytti henkilöllisyystodistustaan ja ilmoitti, että asunnossa haisee kannabis.

34-vuotias ei ollut virkapuvussa, vaan hänellä oli farkut, takki ja kaulahuivi. Asukkaan mielestä mies vaikutti olevan hieman humalassa.

Asukas oli ajatellut, ettei poliisi ole virkatehtävissä. Valepoliisi sanoi, että he voisivat soittaa Pasilan poliisiasemalle varmistaakseen, että hän oli poliisi.

"Mies oli itsevarma"

Asunnon nainen istui sohvalla teepaidassa ja alushousuissa, koska oli ollut menossa nukkumaan. Hän kuvasi miestä hyvin autoritääriseksi ja itsevarmaksi.

Miesasukas kertoi siviilipoliisina esiintyneen sanoneen, että hän voisi päästää pariskunnan pulasta. Poliisit olivat tulossa isommalla joukolla ylempään kerrokseen jonkun talousrikollisen takia.

Valepoliisi oli todennut, että hän voisi sanoa muille poliiseille etteivät he tule tähän asuntoon, jos hänelle tarjotaan kannabista.

Miesasukas kertoi oikeudessa, ettei hän ollut ensin uskonut 34-vuotiaan kertomusta. Tarina oli kuitenkin niin älytön, ettei hän uskonut kenenkään keksivän sellaista ja siksi mies uskoi.

Toissaviikolla uutisissa kerrottiin, että valepoliisitapaukset ovat lisääntyneet.

1:59

Sohvalle naisen viereen

34-vuotias oli mennyt istumaan sohvalle naisen viereen. Miesasukkaalla oli ollut asunnossa märkää kannabista, jota hän oli kuivattanut mikroaaltouunissa puolisen tuntia.

Sohvalla poliisina esiintynyt kosketteli naisen polvea reittä. Kun nainen oli sanonut, ettei pitäisi koskettaa niin mies oli vain nauranut.

Tilanne oli pelottanut naista.

Lisäksi 34-vuotias repi naisen kädestä puhelimen ja luki hänen viestejään. Valepoliisi myös kyseli viestien sisällöstä.

34-vuotias oli myös esittänyt soittavansa jollekin poliisille ja kyseli mitä näille ihmisille tehdään.

Miesasukas tarjosi miehelle luvattua kannabista.

Lopulta 34-vuotias oli ilmoittanut, ettei ollut poliisi vaan naapuri. Hän ei kuitenkaan poistunut asunnosta, vaan laittoi television päälle ja istui vielä hetken.

”Show meni vähän yli”

Oikeudessa 34-vuotias kiisti poliisina esiintymisen ja oli kertomansa mukaan vain valittanut kannabiksen hajusta rapussa. Hän kertoi ottaneensa päivän aikana 5-6 tuoppia olutta.

Oikeus uskoi kuitenkin pariskunnan yksityiskohtaista kertomusta. 34-vuotias oli seuraavana päivänä lähettämissä tekstiviestissä todennut show'n menneen vähän yli ja pyysi anteeksi. Hän oli myös kysynyt voisiko tuoda anteeksipyyntölahjuksen.

Oikeus totesi, että tekstiviestit tukivat pariskunnan kertomusta, koska valittajalla ei olisi ollut tarvetta pyytää mitään anteeksi.

Poliisina esiintynyt tuomittiin virkavallan anastuksesta, kotirauhan rikkomisesta, seksuaalisesta ahdistelusta ja viestintäsalaisuuden loukkaamisesta.

Tuomittiin myös pahoinpitelystä

34-vuotias tuomittiin samalla kertaa myös lokakuussa 2015 tapahtuneesta pahoinpitelystä ja vahingonteosta. Hän oli heittänyt Konalassa baarissa miestä lasituopilla ja repäissyt kassakoneen paikaltaan.

Oikeus tuomitsi miehelle 4 kuukautta vankeutta, joka annettiin ehdollisena. 34-vuotiaalla ei ollut aiempia merkintöjä rikosrekisterissä.

Erilaisia korvauksia hän joutuu maksamaan lähes 8000 euroa.


Tarkennus klo 19.05: Tuomio pahoinpitelystä annettiin samalla kertaa kuin virkavallan anastuksesta. Väliotsikosta sai aiemmin tästä väärän käsityksen. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja