Mainos

Valeostojutun syytteet nurin myös hovissa

Kahden poliisin syytteet keskusrikospoliisin valeosto-operaatioon liittyvässä virkarikosjutussa on hylätty myös hovioikeudessa.

Jupakassa oli kyse siitä, käytettiinkö huumerikosjuttuun liittyvässä valeostossa asiaankuulumatonta ihmistä. Kyse on 10 000 ekstaasitabletin kaupanteosta vuonna 2006.

Oikeus valeoston tekemiseen on vain erityiset kelpoisuusvaatimukset täyttävällä poliisilla eikä siviilillä. Lainsäädännöllisesti on ollut epäselvää, miten niin sanottuja tiedottajia eli vasikoita voidaan hyödyntää.

Hovioikeus tulkitsi kuten käräjäoikeus aiemmin, että poliisiin kuulumaton henkilö oli toiminut valeostossa osittain tavalla, johon olisi vaadittu poliisin toimivalta. Operaatiossa tietolähteen suunniteltu osallistuminen oli ollut varsin merkittävä.

KRP:n rikoskomisarion ja rikostarkastajan ei kuitenkaan katsottu syyllistyneen virkavelvollisuuden rikkomiseen, sillä laki oli epäselvä ja operaatiolla oli esimiesten hyväksyntä.

Huumetuomitut jäivät nuolemaan näppejään

Valeosto-operaatiota johtanutta rikoskomisariota syytettiin lisäksi siitä, että hän paljasti tietolähteelle valeostossa käytettyjä salaisia taktisia ja teknisiä menetelmiä koskevia tietoja. Hovioikeus yhtyi käräjäoikeuden kantaan, jonka mukaan jäi näyttämättä, että tämä olisi saanut konkreettisia tietoja.

Syyttäjä vaati rikoskomisariolle sakkoja tai ehdollista vankeutta virkavelvollisuuden ja virkasalaisuuden rikkomisesta. Esimiesasemassa toimineelle rikostarkastajalle syyttäjä halusi sakkoja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Juttuun pyrkivät osallisiksi myös kaksi huumetuomittua. Miehet katsoivat, että ilman poliisin yllytystä 10000:ta ekstaasitablettia ei olisi tilattu. Miesten mielestä heidät tuomittiin väärin perustein vankilaan. Valeostossa käytettiin heidän mukaansa apuna pikkurikollista, joka on KRP:n rekisteröity tietolähde.

Hovioikeus ei suostunut miesten vaateisiin päästä asianomistajiksi ja saada siten tietoonsa salainen oikeudenkäyntiaineisto.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.