Valelääkäri Laiho torppasi useita syytöksiä – väitti olleensa päivystyksessä kokenein

Lääkärinä esiintynyt Esa Laiho torppasi keskiviikkona käräjillä useita todistajien syytöksiä. 

Esimerkiksi Valviran edustaja on arvellut Esa Laihon hakeutuneen hoitamaan valmiiksi monisairaita potilaita. Näin ammattitaidon puutteet eivät tulisi niin helposti esiin. 

– Tällainen kuvastaa tietämättömyyttä vanhusten hoidosta, Laiho vastasi kysymykseen "loppusuoran" potilaista. 

Hän korosti, että iäkkäiden hoidossa tarvitaan monipuolista osaamista ja kivunhoitokin voi haastaa.  

Kertoi työn olleen itsenäistä

Laihoa puolustava oikeustieteen tohtori Kari Uoti kysyi myös epäilyksestä, että Laiho olisi veljeillyt muun henkilökunnan kanssa, jottei tästä olisi vasikoitu.

– Mitä tuohon voi sanoa. Ihan uskomaton selitys. 

Laiho kertoi työnsä olleen useissa paikoissa itsenäistä. Raskaalla päivystysosastolla Helsingissä hän sanoi olleensa välillä päivystäjistä kokenein. Hän kummeksi, onko olemassa paikkoja, joissa selviää vähällä osaamisella. 

Useita asianomistajia edustava asianajaja halusi kuulla Laiholta, suostuisiko tämä sellaisen lentäjän kyytiin, joka on saanut lentoluvan väärennetyllä todistuksella. 

– Jaa-a. En osaa vastata.  

Näyttökoe jäi suorittamatta

Käräjillä myös palattiin Laihon opintoihin, lisenssikokeisiin ja työskentelyyn Amerikassa sekä Tampereen kolmiosaiseen kuulusteluun. Laiho suoritti Tampereen kaksi tietopainotteista osiota mutta ei kolmatta eli videoitua näyttökoetta potilaiden parissa. Sen saattoi 2000-luvun alussa kuitata harjoittelulla, joka arvioitiin. Laiho toimitti tarvitut suosituskirjeet. 

Asiantuntijatodistajana kuullun Tampereen yliopiston emeritusprofessorin mukaan suositusten perusteella on mahdoton arvioida, olisiko Laiho läpäissyt näyttökokeen. 

– Jos Valvira tällaiset lausunnot saa, on vaikea tehdä muuta päätöstä kuin että laillistaminen myönnetään. 

Laiho kertoi, ettei videotentti pelottanut, mutta siihen kerrottiin olevan kuukausien jono. 

Laihoa syytetään muun muassa kahdesta taposta, neljästä törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä väärennyksestä ja törkeistä petoksista. Hän kiistää syytteet.  

Lue myös:

    Uusimmat