Mainos

Syyttäjät valelääkäri-Laihosta: Epäpätevä ja kelvoton

Lääkärinä esiintynyt Esa Laiho on syyttäjien näkemyksen mukaan tietoisesti riskeerannut potilaidensa turvallisuuden. Riski on korostunut silloin, kun Laiho on hoitanut vaativia potilaita yksinään.

Syyttäjät katsovat, että Laiholla ei ole ollut kykyä arvioida potilaiden kokonaistilannetta. Sen sijaan Laiho on lääkinnyt yksittäisiä oireita ja vältellyt vastuuta sysäämällä sitä muille.

Kihlakunnansyyttäjä Anja-Riitta Rinkinen totesi, että käsillä on tahallisuustilanne, josta ei ole korkeimman oikeuden ratkaisukäytäntöä. Hän painotti, että Laiho on tiennyt osaamattomuudestaan eikä tilanne ole rinnastettavissa oikean lääkärin hoitovirheisiin.  

Laiholla on syyttäjien mukaan ollut pinnallista osaamista, mutta tämän opinnot ja kurssit eivät likimainkaan vastaa kuuden vuoden tutkintoa.  

– Hän ei ole ollut ainoastaan epäpätevä vaan myös kelvoton.

Kollegat eivät ehkä kieli

Syyttäjät katsovat, että Laiho on peitellyt jälkiään. Laiho on syyttäjien mukaan katsonut potilastietoja luvatta opetellakseen hoitokäytäntöjä sekä tehnyt virheellisiä ja puutteellisia potilasasiakirjamerkintöjä. 

Merkinnät selittävät syyttäjien mukaan osaltaan, miksei Laihosta ollut reklamoitu esimerkiksi Valviralle ennen kuin tutkintotodistus paljastui väärennetyksi. Yleisesti myös oletettiin, että lääkäri on lääkäri, eivätkä kollegat todistajalausunnon mukaan välttämättä kieli toisistaan.  

Syyttäjät esittävät rangaistusvaatimuksensa tiistaina, jolloin kuullaan puolustuksen loppulausunto.  

Oikeus joutuu tuomiossaan ottamaan kantaa myös asianomistajien kuten Helsingin, Lahden ja Husin korvausvaatimuksiin. Haastehakemusten mukaan Laiholle maksettiin noin kymmenen vuoden aikana lääkärinä toimimisesta noin miljoona euroa.  

Laihoa syytetään muun muassa kahdesta taposta, neljästä törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä väärennyksestä ja törkeistä petoksista. Hän kiistää syytteet.  

Suomessa on aiemmin tuomittu vuoden ja 10 kuukauden vankeuteen hovioikeudessa Tampereen valelääkäri.

Kuuntele alla olevalta videoilta, kuinka Laiho itse kertoi oikeudessa pätevyydestään lääkärinä.

3:24

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.