Valehteleeko hän? Tutkijat löysivät tavan, joka paljastaa vilungin – "He eivät ymmärrä tekevänsä niin"

Valehtelu näyttää vaativan niin paljon keskittymistä, että petkuttajan on helpompi matkia keskustelukumppaninsa liikkeitä kuin miettiä alituisesti omaa kehonkieltään.

Tuoreen tutkimuksen mukaan ihmisillä on valehdellessaan tapana matkia keskustelukumppaninsa liikkeitä. Hollantilais-brittiläinen tutkimustiimi havaitsi valehtelijan kopioivan petkutuksen kohteena olevan keskustelukumppaninsa eleitä sitä enemmän, mitä monimutkaisempia valheet olivat.

Tutkijat esittävät, että valheiden verkon kutominen kuormittaa aivoja, jolloin ihmisen on helpompi pistää liikkeet ”automaattivaihteelle”. 

– Usein valehtelijat muuttavat käyttäytymistään tarkoituksellisesti sellaiseksi kuin he uskovat totta puhuvien käyttäytyvän. Mutta tätä nimenomaista matkimista he eivät edes yritä manipuloida, koska he eivät ymmärrä tekevänsä niin, tutkija Sophie van der Zee Rotterdamin Erasmus-yliopistosta sanoo New Scientist -tiedelehdelle.

Tutkimus ilmestyi Royal Society Open Science -tiedejulkaisussa.

Näin tutkimus tehtiin

Kaksiosaiseen kokeeseen osallistui noin 50 vapaaehtoista yliopisto-opiskelijaa, joita tutkijat pyysivät ratkaisemaan helpoksi väittämänsä pulman viidessä minuutissa. Todellisuudessa tehtävä oli niin hankala, että sen ratkaiseminen annetussa ajassa olisi ollut todella vaikeaa.

Tutkijat rohkaisivat osallistujia huijaamaan "piilottamalla" tehtävän ratkaisut paikkaan, josta opiskelijat voisivat löytää ne. Tutkija pyysi ammatillisiin seurauksiin vedoten, etteivät opiskelijat kertoisi valvojalleen, että hän oli "vahingossa" jättänyt tehtävän ratkaisun huoneeseen.

Tämän jälkeen tutkijat tallensivat liikkeenkaappaus-tekniikalla kahden opiskelijan välisen keskustelun tehtävästä. Mikäli opiskelija myöntyi tutkijan pyyntöön, hän valehteli toiselle opiskelijalle siitä, miten ratkaisi tehtävän.

Apua oikeussaleihin?

Tutkijat huomasivat, että kun oppilas puhui totta, hänen kehonliikkeensä poikkesivat keskustelukumppanin liikkeistä. Mutta kun oppilas valehteli, kehonkieli oli yhdenmukaisempaa.

Mitä monimutkaisempia valheet olivat, sitä enemmän valehtelija matki keskustelukumppaninsa kehonkieltä – huolimatta keskustelukumppanin käytöksestä.

Mikäli löydös vahvistetaan perusteellisimmissa tutkimuksissa, voisi siitä olla hyötyä esimerkiksi tulevaisuuden oikeussaleissa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat