Mainos

Valamon Isä Andreas tuli aikoinaan munkiksi liike-elämästä: "Luostarin tunnelma pakottaa hiljentymään"

Viinin ja väkevien juomien valmistus osataan itäisessä Suomessa. Muun muassa Valamon luostari Heinävedellä ja Hermannin viinitila Ilomantsissa ovat viinintuotantopaikkoja, joissa matkailija pääsee tutustumaan paikallisista raaka-aineista tehtyihin juomiin.

Yksi Valamon luostarin elannonhankintakeinoista on viinituotanto, josta isä Andreas, 79, on vastuussa.

– Viiniä on tehty luostareissa aina. Ilman viiniä ei ole ehtoollista. Ajan mittaan viinistä on tullut myös elanto joissakin luostareissa. Viiniä on myyty muun muassa pyhiinvaeltajille, isä Andreas kertoo.

Isä Andreaksen tie luostarin munkiksi on ollut pitkä ja vaiherikas. Isä Andreas, aiemmalta nimeltään Kalevi Numminen, tuli Valamoon yli 24 vuotta sitten. Sitä ennen hän teki uran sekä vakuutus- että metallialalla. 

Ajatus luostariin lähtemisestä ehti kypsyä miehen mielessä jo 12 vuotta ennen kuin hän teki lopullisen ratkaisun elämänmuutoksesta.

– Olimme perheen eli entisen vaimoni ja kahden tyttäreni kanssa lomamatkalla entisessä Jugoslaviassa. Heräsin joka aamu kirkon kellojen soittoon ja menin käymään kirkossa. Siinä syntyi pikku hiljaa ajatus luostariin lähtemisestä. Kun kerroin läheisille ja tutuille aikeistani, vain kaksi henkilöä uskoi, että niin todella tulisi tapahtumaan. Toinen oli hyvä ystäväni, toinen vanhin tyttäreni. 

– Muistan, kun tulin ensimmäisen kerran Valamoon – se oli voimakas kokemus. Luostari on kokonaisuutena sellainen instituutio, että se hiljentää. Luostarinmäkeä noustessa se alkaa, ja lopullinen hiljentyminen tulee, kun astuu kirkkoon sisään.

Isä Andreas sanoo, etteivät vuodet luostarissa ole lopulta muuttaneet häntä paljoakaan.

– Tietysti olen kasvanut henkisesti hieman ja nöyrtynyt. Elän luostarisääntöjen ja ohjeiden puitteissa, mutta muuten olen sama ihminen. 

Viinit ovat isä Andreaksen alaa: "Munkki ei koskaan humallu"

Isä Andreaksen yritystaustasta on lopulta ollut paljon hyötyä luostarissa.

– Tuttu kirkkoherra sanoi aikoinaan, että älä lähde luostariin, joudut samanlaiseen pyöritykseen kuin yritysmaailmassa. Ja oikeassahan hän oli. Kun tulin tänne vuonna 1994, sain pian taloudenhoitajan tehtävät. Opin pian, että luostari toimii samalla tavalla kuin mikä tahansa pk-yritys.

Jokaisella munkilla on luostarissa oma kilvoittelutehtävänsä, isä Andreaksella se on viini.

– Minä vastaan luostarin omistaman viinitehtaan toiminnasta ja siitä, että viini saadaan markkinoille.

Valamo tuottaa viinin lisäksi myös viskejä, likööriä ja giniä. Osaa juomista voi ostaa Alkosta, osaa vain Valamon luostarista.

– Meidän viinejämme myydään myös muutamissa ravintoloissa ja Saksassa monessakin paikassa. Kaikki viinimme tehdään suomalaisista marjoista, pääasiassa viinimarjoista.

Munkeilla on Valamon luostarissa oma rauhoittumisen alue, jonne vierailijat eivät pääse. Isä Andreas kertoo olevansa myös joka päivä juttusilla vieraiden kanssa. Hänen mukaansa vieraiden oleminen alueella ei häiritse hänen hiljentymistään.

– Keskustelen ihmisten kanssa joka päivä useita tunteja ja teen sen mielelläni. Mitkään ulkopuoliset asiat eivät häiritse munkin hengellistä kasvamista. Tämä asia on lopulta hyvin yksinkertainen. Ihminen oppii paljon, kun hän elää hiljaisuudessa ja omassa minässään.

Isä Andreas suosittelee matkailijoita varaamaan Valamon vierailuun aikaa.

– Kahdessa tunnissa vierailija ei saa vielä mitään irti, mutta neljässä jo alkaa nähdä ja kokea luostarin tunnelmaa. Jos täällä viettää yön, pääsee kokemaan todellisen luostarin. Ihmiset alkavat täällä luonnostaan puhua hiljempaa. Aamulla herää linnunlauluun, jonka kuulee harvinaisen selvästi. Vuorokauden kun täällä on, niin huomaa olevansa eri ihminen. 

Isä Andreas matkustaa työnsä puolesta paljon, lähiaikoina tulossa on muun muassa matka belgialaisiin olutpanimoihin.

– Belgiassa menen tutustumaan 15 olutpanimoon. Joulukuussa on todennäköisesti tulossa Saksan matka ja Pietariinkin pitäisi mennä.

Matkoilla tehtävänä on muun muassa maistella erilaisia olutlajeja sitä silmällä pitäen, että jonakin päivänä myös Valamon luostarissa saatetaan valmistaa olutta.

– Alkoholin maisteleminen ja juominen ovat kaksi ihan eri asiaa. Kun maistellaan, niin juoma syljetään pois, ja kun juodaan, niin niellään. Toki, jos tuote on tarpeeksi hyvä, voi sitä nielläkin.

– Munkki ei kuitenkaan koskaan humallu, se ei kuulu asiaan, isä Andreas muistuttaa.

Luonnolla iso rooli Itä-Suomen juomatuotannossa

Valamon luostarin viiniyhtiö on nimeltään Valamon Viiniherman, jonka luostari perusti yhdessä Suomen vanhimman viinitilan, ilomantsilaisen Hermannin Viinitilan kanssa vuonna 1997.

Hermannin Viinitila Ilomantsissa on muuttanut nimensä sittemmin Nordic Premium Beverages'iksi, ja niittänyt tuotteillaan mainetta ja kunniaa kansainvälisestikin. Yhtiön Chef & Chevalier's:lle valmistama Arctic Blue Gin voitti oman sarjansa World Spirit Awardissa Saksassa maaliskuussa ja voitti myös Spirit of the Year -palkinnon.

Nordic Premium Beveragesin hallituksen puheenjohtaja ja osakas Samuli Taponen sanoo Pohjois-Karjalan villin luonnon maistuvan myös juomissa.

– Pohjois-Karjalassa ja erityisesti Ilomantsissa on maailman puhtaimmat vesivarannot. Alueen metsät ja kasvatusmaastot tuottavat pitkän talven ja intensiivisen kesäkauden tuloksena maistuvia marjoja sekä muita luonnon raaka-aineita, joita käytetään juomien valmistamisessa. Puhtaat raaka-aineet, tinkimättömyys tuotannon ja tuotteiden laadussa sekä tietynlainen perfektionismi tuotekehityksessä ovat menestyksen keskeiset elementit, Taponen sanoo.

Hän suosittelee Itä-Suomen matkailijaa vierailemaan useammassakin kohteessa.

– Ilomantsissa ehdottomasti vierailunarvoisia kohteita ovat Ilomantsin viinehtimö sekä kesäisin legendaarinen Ilomantsin viinitorni. Myös karjalaista kulttuuria ja kulinarismia parhaimmillaan edustava Ravintola Parppeinpirttiin on vierailun arvoinen, Taponen sanoo.

Valamon luostari on yksi hänen suosikkikohteistaan itäisessä Suomessa.

– Valamon Luostari on tunnelmaltaan lähes mystisen rauhallinen, ja yksi niistä harvoista paikoista, joissa arjen kiireestä pystyy vapautumaan.

– Valamossa suosittelen lämpimästi myös sekä viski- että viinikierrosta, jossa pääsee jututtamaan meidän tislaus- ja viinimestareitamme ja tutustumaan tuotteisiin.

Lue myös:

    Uusimmat