Hesburgerin perustaja parahti koronakurjuudesta – tällainen on Heikki Salmelan tie kokkipojasta miljonääriksi: "En ole antanut missään periksi, paitsi kerran"

Koronavirus on ajanut monet yrittäjät ahdinkoon – Hesburgerin omistaja Heikki Salmela kertoo, minkälainen tilanne on suurelle pikaruokaketjulle 3:45
Heikki Salmelan omistama Hesburger on ajautunut vakaviin vaikeuksiin koronakriisin kurittaessa yrityksiä. Näin hän avautui tilanteesta 16.4.2020 Viiden jälkeen -ohjelmassa..

Hesburgerin perustaja Heikki Salmela on huolissaan koronaviruksen vaikutuksista suomalaiseen bisneselämään ja erityisesti ravintoloiden mahdollisuuksiin pysyä pystyssä. Salmelan arvion mukaan Hesburgerilla tulee olemaan kolmen miljoonan euron vajaus joka kuukausi, mikä on pois yrityksen omasta pääomasta. Mutta kuka on Heikki Salmela ja mikä on hänen tarinansa? 

Tämä juttu on julkaistu MTV Uutisten sivuilla alun perin joulukuussa 2016, jolloin Salmela täytti 70 vuotta. Julkaisemme nyt jutun uudestaan miehen noustuaan otsikoihin koronaviruspandemian myötä. Salmela avautui MTV Uutisille yrityksensä miljoonatappioistakriisin keskellä. Tässä jutussa kerrotaan, millainen on ollut Salmelan tie ravintolamiljonääriksi.

Salmela MTV:n erikoishaastattelussa vuonna 2016:

Turkulainen Hesburger-ketjun perustaja Heikki Salmela täyttää vuodenvaihteessa 70 vuotta. Hesburgerin lisäksi Salmelalla riittää virtaa moniin uusiin yrityksiin, mutta kekkereiden keskipisteenä hän ei viihdy. 30. joulukuuta koittavaa syntymäpäiväänsäkin hän viettää jälleen matkoilla. 

MTV Uutisten syntymäpäivähaastattelussa Heikki Salmela kertoo ankeriasmonneista ja siitä, mitä tapahtui Hesburgerin pakasterekalle Ukrainassa. Ja kuka uskoisi, että peruslaiskuudenkin Salmela itsestään löytää.

Alussa oli Roverin hörinä

Rikastuminen ei ole ollut tavoite. Häivähdys vaurauden mukanaan tuomasta ilosta tulee kuitenkin Salmelan mieleen, kun pohdimme, mikä pistää miehen painamaan ympäripyöreitä päiviä yhdessä vaimon kanssa vuosikausia.

– Muistan, kun 6-8-vuotiaana istuin meidän Puutarhakadun porttikäytävässä ja seurasin, kun eräs tataarikangaskauppias lähti perheen kanssa ajelemaan hienolla tummalla Roverilla.

– Auto hörisi mukavasti ja niillä oli fiksut vaatteet päällä. Ajattelin, että kyllä minäkin joskus.

Nyt Salmela ajelee mustalla Mersulla, asuu Turun keskustassa Aurajoen rannalla Marina Palace Hotellin ylimmässä kerroksessa, käy lenkillä ja nauttii elämästään. 

"Heseä en hylkää"

Työntekoa yli 50 vuotta yrittäjänä toiminut Salmela ei malta jättää, vaikka päivittäistä toimintaa Hesburgerissa pyörittävätkin pojat Kari ja Marko.

– Enhän minä ole Hesburgeria hylännyt.

– Otamme vaimon kanssa kantaa, vaikka ei meille kaikkia ongelmia kerrota. 

– Kahdessa minuutissa näen tietokoneelta kaikkien ravintoloiden myynnit. 

"Mä niin nautin tästä tekemisestä"

Oman arvionsa mukaan Salmela toimii nyt myös yli 200 yrityksen hallituksen puheenjohtajana. Startup-yrityksissä Salmelaa innostaa yhteistyö eri alojen huippuammattilaisten kanssa.

– En ehkä ymmärrä tuon taivaallista siitä teknologiasta, mutta kun minulla on jonkun näköinen ymmärrys tästä yrityksen pyörittämisestä ja myyntityöstä, niin me yhdistämme voimamme ja teemme töitä yhdessä.

Esimerkiksi Salmela mainitsee kaksi turkulaisyritystä: pääkalloproteeseja valmistavan Skulle Implantsin ja Gurulogic-teknologiayhtiön.

– Mä nautin niin paljon tästä tekemisestä, koska maailma vielä tarvitsee näitä uusia asioita.

– Esimerkiksi tästä kuvan ja datan pakkaamisesta ja salaamisesta ja niihin liittyvistä maksuliikenneasioista tulee vielä isoja juttuja.

Intomielen lisäksi tarvitaan myös sitkeyttä. Salmela arvioi, että Gurulogic-yhtiössä on tehty 17 vuodessa osin aivan perustutkimusta.

– Meillä on äärimmäisen fiksua porukkaa. Olemme hakeneet 150 patenttia, mistä kymmeniä on jo myönnetty.

Sitten Salmela yllättää:

– Olen pohjimmiltani täysin laiska vetelys ja pyrin siksi löytämään itseäni viisaampia ihmisiä, jotka pystyvät näitä asioita tekemään.

Laiskuus taitaa olla suhteellinen käsite, tai ehkä Salmela tarkoittaakin laiskuudellaan kykyä keskittyä olennaiseen ja organisoida työtä. Sillä käytännössä Salmela elää tiiviisti hengessä mukana uusissa yrityksissä. Soittelee tai kyselee whatsapp-viesteillä kuulumisia.

– Ihmisille pitää antaa mahdollisuus tehdä asioita, mutta heidän pitää myös tietää, että tuloksia odotetaan.

Lämpöä talteen nakkikiskan katolla

Salmela on koulutukseltaan ravintola-alan ammattilainen, sydämeltään asiakaspalvelija ja viimeisen päälle bisnesmies. Ja aina häntä on kiinnostanut myös teknologia.

Puutorin nakkikioskin katolle ilmestyi lämpöpumppu jo kauan ennen kuin niitä alettiin asentaa joka torpan kylkeen.

– Ei sillä ollut mitään tekemistä siinä vaiheessa ympäristönsuojelun kanssa, vaan se on ollut kulujen karsimista.

Tai ainakin se oli tavoite, kulujen karsiminen. Nyt Salmela arvioi, että ensimmäisen sukupolven lämpöpumpputekniikalla saadut säästöt hupenivat lopulta laitteiden huoltokustannuksiin.

Kokeilusta oli kuitenkin hyötyä. Ensinnäkin maine kasvoi, kun väki naljaili, että mitä ihmeen ilmaa se Salmela nyt nakkikiskan katolla pumppaa.

Toinen hyöty liittyy jatkuvaan oppimiseen. Kokeilun myötä kertyi ymmärrystä siitä, miten voi arvioida uuden tekniikan liiketoimintamahdollisuuksia. Esimerkiksi veden lämmittämistä aurinkokeräimillä Salmela pitää nyt kannattavana, koska teknologia on edullista.

– Mutta sähkön tuottaminen aurinkopaneeleilla nykytekniikalla on vielä Suomen oloissa kannattavuuden kannalta aika kyseenalaista.

Monneja hampurilaiseen, ehkä

Startup-intoa Salmelalla riittää myös ruuan tuotantoon. Jätevesiyhtiö Clewerin tiloissa kokeillaan nyt kalojen kasvattamista.

– Meillä on ankeriasmonneista emokaloja kypsymässä ja olemme tekemässä niistä poikaslaitosta.

Kaloja kasvatetaan kiertovesialtaassa. Kun jätteet syötetään bakteereille, vesi voidaan käyttää uudelleen.

– Se on äärimmäisen tehokasta, pystymme kasvattamaan kalat ilman antibiootteja.

Tavoitteena on, että kalaa ei kuljeteta maailman ääristä, vaan se kasvatetaan paikallisesti.

– Kun joka kaupungissa olisi kalankasvattamoja, kauppias voisi ottaa joka päivä kaloja altaasta ja myydä niitä tuoreena.

Jos kokeilu onnistuu, ankeriasmonneja saatetaan käyttää raaka-aineena Hesburgerien fish and chips -aterioissa.

– Maistettu on, hymyilee Salmela mutta myöntää, että yksikään monni ei pääse Hesen listalle ennen kuin koko perhe on ostanut idean.

– Jos minä jotain touhuan, niin ei ole itsestäänselvyys, että kaikki myös toteutetaan.

Jätevettä myllyyn ja bakteerit hommiin 1:38

"Ongelmia on ollut, riittävästi"

– Mä en ole antanut missään asiassa periksi – paitsi kerran.

Kyse on Gastronautti-nimisestä yrityksestä, joka toimitti ihmisille ruokaa kotiin.

– Me todettiin, että nykyisillä työehtosopimuskäytännöillä ja lain pykälien mukaan on täysin mahdotonta kuljettaa ruokakassi perille.

– Kulut olisivat niin suuret, että ei kukaan maksa semmoisesta palvelusta.

Myös Hesburger-ketjun kansainvälistymisessä on koettu ankeita aikoja.

– Virossa tehtiin useita vuosia tappiota.

Haastavinta oli henkilökunnan kouluttaminen asiakaspalveluun, ja vetäytyminenkin kävi mielessä.

– Ajattelin, että vedetään ranteet auki ja lopetetaan tämä touhu. Mutta jatkettiin sitkeästi ja nyt Viro on ollut jo noin parikymmentä vuotta kannattava.

Ukrainassa vastassa oli korruptio.

– Kun meidän pakasterekka pysäytettiin rajalle 30 päiväksi ja vaadittiin 5000 taalaa lunnaita, niin silloin me ymmärsimme, mitä tämä voi olla karmeimmillaan.

Salmelan mukaan tilanne ratkesi ilman rahansiirtoja.

– Nyt meillä ei ole mitään ongelmaa siinä ja uskon, että viiden vuoden jälkeen me saamme nokan pinnalle myös Ukrainassa.

Baltian ja Ukrainan Hesburgerit kuuluvat Salmeloiden omaan ketjuun. Nyt aikeena on perustaa myös yhteisyrityksiä aivan uusilla markkinoilla.

– Iranissa on sopimus, mutta ei vielä yhtään ravintolaa.

– Intiassa ei ole vielä sopimusta, mutta todennäköisesti se tehdään.

Koska Intiassa ei syödä nautaa, sinne pitää kehittää kasvisproteiinituotteita, joiden kysyntä kasvaa nyt myös Suomessa.

– Ei sitä voi sanoa bisneksesi vielä, kun se on maksanut muutaman sata tuhatta, mutta opiskellaan ja yritetään tehdä uusia asioita kaurasta ja härkäpavuista. 

SALMELAN TEESIT:

PAIKALLINEN SOPIMINEN
– Minimiehdot työlakiin.
– Yhdelle A4:lle ehdot, joilla meille voi tulla töihin.

JOHTAMINEN
– Yhdessä tekeminen on se juttu.
– Hyvä esimies keskustelee, osallistuu ja on kiinnostunut.
– Asiasta pitää sanoa, mutta ei tarvitse olla ilkeä.

MOTIVAATIO
– Paras sattuma on samanhenkinen vaimo, jonka kanssa olemme tehneet töitä yhdessä. 
– Me on vaan menty eteenpäin vaihe kerrallaan, haluttu tehdä asiat hyvin ja ehkä onnellisten sattumien kautta päästy tähän.
– En tiedä, onko se jonkinmoista näyttämisen halua, että nakkikioskin takahuoneesta tulee jotakin isoa.

PERHEYRITYS
– Meillä on joka päivä hallituksen kokous, kun istumme meidän keittiön pöydän ääressä ja puhumme asioista.

ASIAKASPALVELU
– Palveluammatissa asiakas on se kuningas.
– Jokainen asiakas pitää kohdata. Myös se tyytymätön. Eli jos asiakas moittii palvelua vaikkapa sähköpostissa, niin minä vastaan sille. 

OHJEET NUORELLE YRITTÄJÄLLE
– Ensin pitää olla halu ja motivaatio.
– Hae omasta alueesta se osaaminen ja lähde kylmän viileästi tekemään yhden miehen hommaa
– Tee pitkää päivää ja hanki ehkä siihen jonkun kaveri mukaan.
– Varaudu siihen, että ongelmia on, riittävästi.
– Kun saat ensimmäisen kerran asiat menemään eteenpäin, se kannustaa.


Lue myös:

    Uusimmat